🌜 Night Shopping –24 % takmer na všetko* s kódom NIGHT2D4 🌛 Do nedele prebieha tiež 🌸 jarný výpredaj so zľavami až 50 %.

Vlasy padajú, nechty sa štiepia a pleť sa pri chudnutí kazí? Oživte ich premenou stravy

16. 3. 2021Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Kilá idú dole, ale máte pocit, že kvalita vašich vlasov, nechtov či pleti tiež? Zhoršenie pleti práve tak ako vypadávanie vlasov alebo lámanie nechtov môže mať na svedomí nový diétny jedálny lístok. Respektíve kalorický deficit. Zmeňte svoju stravu a viditeľné zmeny na seba nenechajú dlho čakať.

Pestrý zdravý jedálniček pre krásnu pleť, lesklé vlasy aj silné nechty

Pestrý zdravý jedálny lístok pre krásnu pleť, lesklé vlasy a silné nechty

Aj pri chudnutí sa oplatí držať sa rozmanitej zdravej stravy nabitej potrebnými živinami. Zhadzovanie kíl je totiž pre telo určitým druhom stresu. „Vždy záleží na tom, ako redukcia váhy prebieha a do akého veľkého kalorického deficitu svoje telo pri chudnutí dostanete. Pri zhadzovaní hmotnosti je často ovplyvnený aj transport minerálnych látok a stopových prvkov do telesných tkanív, a to vďaka tomu, že sa telo zbaví nadbytočných zásob tuku a sodíka,“ vysvetľuje výživový poradca Jiří Skála. Preto sa môže stať, že určitých živín máme nedostatok a okrem zhodených kilogramov nám môžu začať padať vlasy alebo sa lámať nechty.

Aj preto sú tzv. jednodruhové diéty (mliečna, ryžová, zeleninová a pod.) zbytočným hazardom so zdravím. Okrem dostatku všetkých dôležitých makroživín – bielkovín, sacharidov a tukov – teda dbajte aj na široké spektrum vitamínov a minerálov, ktorý podporuje rast vlasov, selénu alebo zinku, ktoré pomáhajú ku krásnym pevným nechtom, a nezabúdajte na vitamín C, ktorý okrem podpory tvorby kolagénu povzbudí vašu imunitu.

Zmena však chvíľu potrvá. „Vždy je potrebné dať telu určitý čas na adaptáciu a vytvorenie nového a prirodzeného pomeru výživných látok, čo môže trvať aj niekoľko týždňov,“ upozorňuje špecialista na výživu.

3 zložky (diétneho) jedálneho lístka, vďaka ktorým budete vyzerať skvele

1. Dostatok proteínov pri chudnutí

Nie nadarmo sú bielkoviny, čiže proteíny, základnou stavebnou jednotkou našich buniek. Proteín teda nepomáha len vášmu chudnutiu. Jeho zložky posilňujú napríklad aj tvorbu kožného pigmentu alebo rast vlasov. Jednou z týchto zložiek je okrem iného kolagén, ktorý si však zaslúži samostatný bod, preto sa k nemu dostaneme o chvíľu.

Optimálne by ste mali za deň zjesť 1,2 až 1,5 g bielkovín na svoju ideálnu hmotnosť. Ak ste teda napríklad 60 kg vážiaca žena, za deň zjete 72 až 90 g bielkovín. Pri ketogénnej diéte je príjem bielkovín nepatrne zvýšený. Tam je vhodné sa držať hornej hranice normy.

Zdroje bielkovín si starostlivo vyberajte. Najlepšími sú:

  • chudé mäso (napr. 100 g plátok kuracieho mäsa obsahuje 20 g bielkovín),
  • morské ryby, ktoré okrem proteínov obsahujú aj dôležité minerálne látky (draslík, fosfor, jód) a aj prospešné omega-3 mastné kyseliny pre vlasy, nechty a pleť,
  • mliečne výrobky – tvarohy, jogurty, skyr, syry, ale aj fermentované výrobky,
  • strukoviny.

Ako rýchlo doplniť bielkoviny do jedálneho lístka?

Vždy majte poruke proteínovú tyčinku s minimom sacharidov alebo proteínový nápoj ,ktorý stačí zmiešať s vodou.


2. Nebojte sa zdravých tukov počas diéty

Do stravy zaraďte potraviny bohaté na zdravé tuky, ako sú oriešky a semienka, avokádo, kvalitné rastlinné oleje lisované za studena (olivový, vlašský a najlepším variantom je ľanový) či topené maslo (ghí). Zdravé tuky a chudnutie k sebe totiž neodmysliteľne patria.

„Pri klasickom stravovaní bývajú tuky zastúpené väčšinou v rozmedzí 25 – 30 % z celkového energetického príjmu. Z toho by mali rastlinné tuky prevažovať nad živočíšnymi, a to v pomere 2 : 1,“hovorí Jiří Skála. Ak si teda máte dať denne napr. 90 g tukov, 60 g z nich by mali tvoriť rastlinné tuky. V ketodiéte sa pomer jednotlivých makroživín líši. Ketodieta je založená predovšetkým na vyššom príjme tukov (60 – 80 % z celkového energetického príjmu). Pomer rastlinných a živočíšnych tukov je však rovnaký, 2 : 1.

Na nedostatok tukov v strave si dajte pozor. Môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, ktorá môže okrem iného zapríčiniť práve padanie vlasov, lámanie nechtov, zhoršenie pleti, ale aj oveľa závažnejšie zdravotné problémy vrátane výkyvov nálad, nepravidelného menštruačného cyklu atď.

3. Kolagén. Zázračný pomocník na pleť, vlasy aj nechty

Vypnutá mladistvá pleť, silné lesklé vlasy, pružné pevné nechty. K splnenému snu vás posunie jeden kolagen drink denne. A dopriať si ho môžete aj v rámci vášho diétneho plánu. Kvalitný morský kolagén (5 000 mg), ktorý, ako už viete, patrí medzi proteíny, je navyše obohatený o vitamín C a kyselinu hyalurónovú, neúnavných bojovníkov za krásnu pleť a silnejšiu imunitu. Nespornou výhodou kolagénu v prášku je, že si ho pripravíte za chvíľu.

Tromf k žiarivej kráse, ktorý máte v rukáve aj vy

Doprajte si kvalitný a pravidelný spánok. „Práve v nočných hodinách, cca 1 – 4 hodiny po zaspaní, dochádza k najväčšiemu vyplaveniu rastového hormónu, ktorý sa vám postará práve o rast vlasov aj nechtov,“ uzatvára výživový špecialista.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Realita alebo fikcia?

Zhadzujete kilá a radi by ste pridali aj nejaké svaly? A ide to vôbec dokopy? Prečítajte si viac o hubnutí a nabírání svalové hmoty v jednom z našich predchádzajúcich článkov.
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov