Zľava 25 % na proteínové nápoje KetoDiet

Zľava 25 % na proteínové nápoje

Platí na nezľavnené s kódom: 25DRINKY24D

Vyberte si

9 najčastejších dôvodov, prečo nechudnete

3. 9. 2018Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Už nejaký čas sa snažíte zhodiť pár nadbytočných kilogramov, ktoré vás trápia, a dostať sa tak späť do formy. Radi by ste sa sebe aj okoliu zase páčili, a tak držíte účinnú diétu presne podľa pravidiel. Ste na seba prísni, lenže vaše úsilie stále neprináša ovocie... Prečo sa práve vám nedarí rýchlo schudnúť tak, ako by ste si priali? Nerobíte náhodou jednu z obvyklých chýb? Tie najčastejšie, ktoré sa navyše nemusia týkať len chudnutia s proteínovou diétou, sme pre vás spísali.

Dievča drží v ruke váhu a kričí, pretože sa jej nedarí schudnúť.

1) Chcete schudnúť teraz hneď

Zaspomínajte si, ako dlho trvalo, kým ste sa dopracovali k svojej nadváhe? Kilogramy navyše ste nezískali cez noc, je to tak? Pristupujte tak aj k svojmu chudnutiu. Doprajte si čas. Naozaj nie je reálne a ani žiaduce, aby ste o svoje nadbytočné tukové vankúšiky, ktoré ste živili mesiace, možno i roky, prišli lusknutím prstov. Buďte trpezliví. Môže sa stať, že aj pri proteínovej diéte neschudnete niekoľko dní po sebe ani jediné deko. Telo totiž chudne skokovo, tzv. vo vlnách. Preto sa oplatí vydržať. Optimálne by ste mali chudnúť 0,5 až 1 kg týždenne, aj keď sa môže stať, že ak chudnete z vyššej nadváhy, počiatočné chudnutie pôjde o niečo rýchlejšie.

2) Nie ste v psychickej pohode

Úpenlivo sa pozorujete alebo svoje výsledky porovnávate so susedkou, ktorá s diétou začala o dva dni neskôr, ale darí sa jej lepšie? Vážite sa každý deň? Ak ste aspoň raz zakývali hlavou, môže to znamenať, že sa zbytočne vystavujete stresu. Každé chudnutie je individuálne – chudnete inou rýchlosťou aj z iných častí tela. Nájdite si napríklad jeden deň v týždni, kedy sa zvážite a zmeriate na obvodoch a svoje výsledky si poctivo zaznamenávajte. Meranie býva navyše často oveľa prínosnejšie, pretože reálne uvidíte, koľko ste schudli.

3) Nejete pravidelne

Nebojte sa jesť. Aj keď necítite hlad, žiadne z piatich proteínových jedál, zeleninu ani zdravé tuky nevynechávajte. Ak prestanete jesť pravidelne a dostatočne, vaše telo môže začať hladovať, spomalí metabolizmus a prepne sa do tzv. úsporného režimu. Hneď ako potom začnete opäť normálne jesť, začne si tvoriť zásoby na obdobie, keď ho necháte opäť hladovať. A vy tak máte hneď nábeh na jojo efekt.

4) Málo pijete

Nielen pri proteínovej diéte je potrebné pravidelne a dostatočne piť, a to hlavne čistú vodu. Každý deň by ste mali vypiť 2 – 3 litre tekutín, pretože je potrebné nechcené škodliviny, vyplavujúce sa do tela pri spaľovaní tukov, vylúčiť z tela von. Ak nevydržíte piť čistú vodu, doplňte ju nesladenými minerálkami alebo bylinnými čajmi. Dopriať si môžete aj svoju obľúbenú kávu, ktorá vám chudnutie neprekazí, alebo čierny čaj. Pri nich však treba myslieť na to, že sa vám do pitného režimu nepočítajú a mali by ste ich kompenzovať pohárom vody, pretože majú diuretické účinky – odvodňujú organizmus.

5) Pravidelne sa prehrešujete

Platí, že ak pri diéte stupíte vedľa a doprajete si nezdravé lákadlo, svet sa nezrúti a vy by ste mali vo svojom snažení pokračovať bez zbytočných výčitiek ďalej. Keď sa však z výnimočne stane občas a vy sa začnete „prehrešovať“ pravidelne, s tým, že vám ručička na váhe pôjde dole, nepočítajte. V tejto chvíli je naporúdzi otázka, či naozaj chcete schudnúť? Odpovedáte áno? Potom sa nenechajte zviesť z cesty. Chce to pevnú vôľu a odhodlanie, ale s motiváciou, ktorú máte, to rozhodne zvládnete. Verte si.

6) Nešportujete

Výživná strava a pravidelný pohyb tvoria základné kamene zdravého životného štýlu. Aj keď sa nepovažujete práve za športového nadšenca a je pravdepodobné, že pri proteínovej diéte schudnete aj bez pohybu, chodievajte aspoň pešo. A to všade, kde sa dá. Na hodinku rýchlejšej chôdze si 2x až 3x týždenne čas určite nájdete a uvidíte, ako sa na ňu začnete čoskoro dokonca aj tešiť.

7) Neodpočívate a nespíte dosť

Ste neustále v jednom kole? Ráno vypraviť deti do školy, pripraviť raňajky, desiaty, ísť von so psom, doviezť deti do školy, prísť do práce (zase neskoro), snažiť sa byť produktívny, vyzdvihnúť deti, nakúpiť, rozviezť deti na krúžky, pripraviť večeru, venovať sa chvíľu manželovi... Povedzte si dosť. Nájdite si čas na seba a svoj odpočinok. Aj keby to mala byť len polhodinová prechádzka na čerstvom vzduchu, desať minút meditácie alebo hodinka čítania obľúbenej knižky či časopisu.

S psychickou pohodou, odbúravaním stresu aj dobre fungujúcou imunitou úzko súvisí dostatok spánku, pri ktorom čerpáte čerstvú energiu. Nemusíte si ísť ľahnúť „so sliepkami“, ale 7 až 8 hodín spánku za deň by ste si dopriať mali.

8) Nie ste v ketóze

Každé telo je unikát. A aj keď sme hranicu sacharidov v diétnom pláne nastavili tak, že by u vás ketóza mala nastať, vo výsledku to môže byť inak. Prečo? Je možné, že nemáte dostatočne vysokú nadváhu – telo nemôže spaľovať nadbytočné tuky, takže nepocítite príliv čerstvej energie, ale, naopak, budete vyčerpaní a malátni. Ďalej sa môže stať, že nie je vaše telo na ketózu ešte pripravené. Ak sa vaša strava pred proteínovou diétou skladala prevažne zo sacharidov, môže nejaké obdobie trvať, než sa preorientuje na úplne odlišnú skladbu makroživín (sacharidov, bielkovín a tukov) v jedlách.

9) Nepozerajte sa na svoj zdravotný stav ani diétnu minulosť

Ak máte za sebou už celý rad diétnych programov, je pravdepodobné, že sa vášmu novému pokusu o chudnutie bude telo dlhšie brániť. Váš metabolizmus môže byť po predchádzajúcich neúspešných diétach spomalený, takže je potrebné dať mu čas. Vydržte a uvidíte, že ručička na váhe začne čoskoro klesať.

Inak to však môže byť v prípade, že vás trápi niektorý zo zdravotných problémov. To, že vaše chudnutie s proteínovou diétou neprebieha podľa predstáv, môže mať na svedomí napríklad hormonálna nerovnováha alebo lymfatický systém. Možných príčin existuje však oveľa viac. Ak ste v posledných dvoch rokoch neboli na preventívnej prehliadke u svojho praktického lekára, zájdite si na ňu

Tápate a máte pocit, že nie je s vaším chudnutím niečo v poriadku? Obráťte sa na naše skúsené výživové poradkyne, ktoré vám na telefóne, e-⁠maile alebo v online chate v pravom dolnom rohu obrazovky rady poradia.

A ak hľadáte spolubojovníkov s nadváhou, zaregistrujte sa do nášho vernostného klubu Moja KetoDiet, kde na vás čaká množstvo výhod, ale aj uzavretá skupina na Facebooku, v ktorej okrem rád a užitočných tipov nájdete aj motiváciu, inšpiráciu alebo zdravé recepty.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov