🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

5 účinných tipov, ako sa zbaviť celulitídy

9. 8. 2022Tento článok vám zaberie 7 min čítaniaredakcia KetoDiet

Celulitída, inak aj pomarančová koža, je pre mnohé ženy veľkým strašiakom. Obzvlášť v lete, keď plavky a slnko odhalia aj to, čo nechceme. Čo stojí za vznikom celulitídy a ako sa jej zbaviť? Máme pre vás niekoľko overených tipov!

Celulitída na stehnách, na bruchu a na zadku trápi väčšinu žien.

Čo je to celulitída? 7 najčastejších otázok

1. Čo je to celulitída?

Celulitída je lokálna metabolická porucha podkožného tkaniva, ktorá je spôsobená lymfatickými zmenami. Je to predovšetkým estetický problém, ktorý postihuje väčšinou ženy (sčasti aj mužov). Spoznáme ju podľa jamôčiek, hrbolčekov a nerovností na pokožke. Najčastejšie sa stretávame s celulitídou na stehnách, zadku, bruchu, pažiach alebo bokoch.

2. Ako sa zbaviť celulitídy na stehnách?

Odstrániť alebo zmierniť ju môžete pomocou:

  • anticelulitídnych masáží,
  • lymfatickou masážou,
  • vákuových baniek na celulitídu,
  • vyváženou stravou a pitným režimom,
  • pravidelným pohybom,
  • masážnou kefou na celulitídu,
  • masážnym valčekom na celulitídu,
  • maderoterapiou.

3. Čo na celulitídu?

Na pomarančovú kožu všeobecne pomáha pravidelný pohyb, dostatočný pitný režim, vyvážená strava, masáže, kozmetické prípravky a obmedzenia sacharidov.

4. Aké sú cviky na celulitídu?

Ideálnym cvičením je joga, ktorá vám skvele rozprúdi lymfatický systém. Perfektný šport v boji proti celulitíde je tiež plávanie, beh alebo zumba. Na spevnenie svalov a pokožky môžete zaradiť aj silový tréning v posilňovni.

Nie ste si istí, či môžete športovať aj v priebehu keto diéty? Na túto tému sme pre vás napísali článok Môžem športovať už od 1. kroku? Áno, ale...

5. Pomáha bankovanie na celulitídu?

Vákuová banka na celulitídu redukuje prejavy už vzniknutých jamôčok na minimum a eliminuje ich vznik vďaka podtlaku a stlačeniu kože, ktorá sa následne dvíha.

Bankovanie pomáha na:

  • mikrocirkuláciu krvi,
  • elimináciu celulitídy,
  • uvoľnenie stuhnutého svalstva,
  • prehriatie pokožky,
  • podporu lymfatického systému,
  • redukciu prejavov celulitídy.

6. Pomáhajú masáže na celulitídu?

Z hľadiska liečby pomarančovej kože sú masáže priam skvelé. Pomáhajú totiž odvádzať prebytočnú vodu z tela, zlepšujú krvný obehspevňujú pokožku. Dokážu veľmi dobre zmierniť prejavy celulitídy a pomáhajú ju odstrániť.

7. Aké sú najlepšie krémy na celulitídu?

Krémy, oleje a gély proti celulitíde dokážu jej prejavy zmierniť. Podporí spevnenie pokožkyvyhladenie kože. Ideálne sú v kombinácii s masážami proti celulitíde alebo s bankovaním.

Čo pomáha na celulitídu a ako sa zbaviť celulitídy na stehnách?

Ako vzniká celulitída?

K celulitíde dochádza ukladaním podkožných tukových buniek a narušením štruktúry spojivového tkaniva (kolagénu a elastínu) v pokožke. Tento proces je pre pokožku úplne prirodzený, ale väčšina žien sa snaží nevzhľadných hrbolčekov zbaviť alebo ich aspoň zmierniť.

Vznik celulitídy ovplyvňujú:

  • hormonálne zmeny,
  • genetika,
  • pomalý metabolizmus,
  • výživa a nezdravý životný štýl,
  • nedostatočná pohybová aktivita,
  • dehydratácia,
  • percento telesného tuku.

Stupne celulitídy

1. stupeň – Pomarančová koža je viditeľná iba pri stlačení pokožky alebo uštipnutí.

2. stupeň – Celulitída je viditeľná, keď sedíte, a prejavuje sa drobnými nerovnosťami na povrchu kože (predovšetkým na stehnách).

3. stupeň – Pomarančová koža je hlbšia a viditeľná v stoji aj v ľahu.

4. stupeň – Koža je tvorená výraznými nerovnosťami až hrbolčekmi. Tento stupeň celulitídy je už neliečiteľný a môže spôsobovať zdravotné problémy.

Ako vzniká celulitída a čo ovplyvňuje vznik celulitídy?

Ako na celulitídu? 5 overených tipov

1. Pravidelný pohyb

Pohyb prispieva k redukcii hmotnosti a tukových zásob. Preto je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako predchádzať celulitíde a zmierniť jej prejavy. Pohybom zlepšíte aj funkciu lymfatického systému.

Skúste párkrát do týždňa jogu, beh, korčule, bicykel alebo silové cvičenie. Vyberte si pohyb, ktorý vás baví a zároveň urobte aj niečo pre svoje zdravie.

Vyskúšajte aj cviky proti celulitíde, ktoré vás síce celulitídy nezbavia, ale pomôžu s formovaním celého tela.

Pokiaľ vás trápi celulitída na bruchu, zaraďte k pravidelnému cvičeniu a vyváženej strave aj cviky na brucho. Uvidíte, že výsledky sa čoskoro dostavia.

Zamerali sme sa aj na chudnutie stehien, miesta, kde sa celulitída udomácňuje veľmi často.

2. Vyvážený jedálny lístok a pitný režim

Chcete schudnúť na bruchu, zmierniť celulitídu na bruchu alebo na stehnách? Vyvážená strava je základ! Skladá sa váš jedálny lístok prevažne z nezdravých tukov, sacharidov a rýchlych cukrov? Potom je na čase s tým niečo urobiť.

Nezabúdajte ani na pitný režim! V boji proti pomarančovej koži musí byť vaša pokožka dostatočne hydratovaná. Jedine tak máte nad celulitídou šancu vyhrať.

Môžu za vašu celulitídu kilá navyše?

Použite našu BMI kalkulačku a zistíte, či trpíte nadváhou. Ak áno, môžete vyskúšať niektorý z našich diétnych plánov, ktorý vám pomôže v ceste za vysnívanou postavou.

3. Masáže proti celulitíde

Masáže skvele fungujú ako prevencia aj ako zmiernenie prejavov pomarančovej kože. Zlepšujú krvný obeh, lymfatický systém a v kombinácii s krémami, olejmi alebo gélmi proti celulitíde zlepšujú prekrvenie, elasticitu a pevnosť pokožky.

Medzi najobľúbenejšie masáže proti celulitíde patria:

  • lymfatické masáže,
  • maderoterapia,
  • anticelulitídne masáže,
  • vákuové masáže.

4. Kefy, banky, valčeky, vákuové prístroje

Používaním týchto špeciálnych nástrojov a prístrojov dochádza k redukciizmierneniu prejavov celulitídy. Masáž špeciálnou kefou, bankami a valčekmi rozprúdi lymfatický systém, krvný obeh, spevňuje a vracia pokožke jej pružnosť.

Banky a vákuové prístroje pokožku nasávajú, masírujú a lymfatickým systémom vyplavujú narušené tukové bunky z tela von. Pokožka sa tak postupne zbavuje tukových zásob a celulitídy.

5. Podpora funkcie lymfatického systému

Vedeli ste, že lymfatický systém sa môže ľahko „upchať“ a treba ho raz za čas prečistiť? Povieme vám, ako na to.

7 tipov, ako prečistiť lymfatický systém

  1. Pite čistú vodu.
  2. Cvičte.
  3. Sprchujte sa striedavo studenou a horúcou vodou.
  4. Vyhýbajte sa tesnému oblečeniu.
  5. Robte si pravidelne peeling celého tela.
  6. Používajte bylinky (koriander, echinacea, petržlen, astragalus).
  7. Konzumujte potraviny, ktoré podporujú tok lymfy (brusnice, cesnak, ovocie a chia semienka).
Pravidelný pohyb, masáže a banky vám pomôžu zbaviť sa celulitídy.

Celulitída v tehotenstve

V tehotenstve sa prejavy celulitídy môžu zhoršiť vďaka vyššej hladine ženských hormónov. Pokiaľ žena pomarančovou kožou pred tehotenstvom netrpela, môže sa jej práve v tomto období objaviť. V pokročilejšom tehotenstve dochádza k opuchomhoršiemu prekrveniu tela, čo celulitídu ešte viac zvýrazní.

Počas tehotenstva sa ako prevencia proti pomarančovej koži odporúčajú tehotenské sťahovacie pančuchy, legíny proti celulitíde, pravidelné masírovanie stehien a bokov krémami s anticelulitídnymi látkami.

Pod dohľadom odborníka pomáha aj cvičenie, ktoré podporuje obnovenie správnej funkcie žilového a lymfatického systémuodbúra prebytočný tuk.

Ak celulitída trápi práve vás, pustite sa do chudnutia ešte dnes. Vyskúšajte naše diétne balíčky, eliminujte prejavy celulitídy a zlepšite svoj životný štýl.

Ak neviete, ako začať, ozvite sa nám na výživovú poradňu, spoločne na to prídeme.

Foto: Shutterstock

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov