🌜 Night Shopping –24 % takmer na všetko* s kódom NIGHT2D4 🌛 Do nedele prebieha tiež 🌸 jarný výpredaj so zľavami až 50 %.

Ako sa popasovať s desiatou

27. 8. 2016Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaredakcia KetoDiet

Prázdniny a obdobie dovoleniek sú za nami a opäť sa nám začína celoročný zhon. A mnohým z vás sa zoznam denných úloh rozšíri o prípravu desiatych deťom do škôlky a školy. Desiate rozhodne nepodceňujte, sú kľúčové pre správny vývoj, ale aj pre osvojenie pravidelných stravovacích návykov. Neviete, čo deťom do školy zabaliť, aby vám nedotknutú desiatu popoludní nepriniesli späť domov, alebo si nekúpili nezdravé sladkosti v školských automatoch a bufetoch? Prinášame vám niekoľko tipov na chutné a vyvážené desiate, po ktorých sa len tak zapráši.

Ako sa popasovať s desiatou

Desiate pre dospelých

A ako ste na tom vy sami? Nezabúdate na desiate vo svojej strave? Zachránia vás od hladovania medzi hlavnými jedlami a dodajú potrebnú energiu na celý deň. Ak desiate vynechávate alebo odsúvate, nielen že pocítite hlad, ale hrozí vám ajnásledné zbytočné prejedanie, keď sa konečne dostanete domov k chladničke. Pripravíte tak pôdu pre zažívacie ťažkosti alebo nadváhu.

Desiate pre deti

Pri zostavovaní desiatového menu prihliadajte na vek dieťaťa. Inú desiatu bude potrebovať dvanásťročný chlapec, ktorý športuje, a inú dievča, ktoré rado vysedáva pri televízore. Zapojte do prípravy aj svojho potomka. Naučí sa spoznávať zdravé a vhodné potraviny.

Ako môže vyzerať školská desiata

Nemusí to byť nič zložité. Skúste tmavý chlieb s nátierkou z tvarohu a plátkom šunky alebo syra s nakrájanou uhorkou alebo karotkou. Sacharidy (v podobe správne vybraného pečiva) deti potrebujú najmä v dopoludňajších hodinách, pretože im pomáhajú sústrediť sa na učenie. Desiatu môžete doplniť aj o oriešky alebo sušené ovocie. Nielenže bude desiata vyzerať lákavo, ale zároveň bude aj zdravá a vyvážená. Popoludní sú vhodné jogurty bez pridaných sladkostí,mliečne nápoje alebo doma vyrobené cereálne tyčinky. Pre pestrosť pridajte jablko, broskyňu, pomaranč alebo iné obľúbené ovocie.

Pitný režim u detí

Dôležité je nezabúdať na pitný režim. Dieťa vo veku 4 až 7 rokov by malo denne vypiť asi 1,6 litra tekutín, predovšetkým čistej vody. Staršie dieťa, okolo 13 až 15 rokov už okolo 2 litrov. Snažte sa deťom nedávať rôzne ochutené šťavy, silne sladené čaju alebo veľké množstvo nezriedených džúsov. Príjem tekutín by mal byť rozložený rovnomerne do celého dňa a vaše dieťa by malo piť ešte pred tým, než pocíti smäd.

Ďalšie zdravé chuťovky

Jablko nakrájajte na štvrtiny, posypte ho trochou škorice, pridajte pár hrozienok a vlašských orieškov. Alebo roztlačte banán s mletým makom, ktorý je ideálnym zdrojom vápnika. Takto pripravené ovocie doplňte obľúbeným bielym jogurtom (bez pridaných škrobov a cukrov). Milujete nátierky? Asi najviac ich ocenia mamičky, pretože ch príprava je rýchla a ľahká.

Jeden téglik cottage syra zmiešajte s neochutenou lučinou, pridajte najemno nakrájané reďkovky, červenú papriku a nasekanú pažítku. Môžete pridať aj pokrájanú hydinovú šunku najvyššej kvality. Výhodou je, že do tejto nátierky môžete pridať takmer čokoľvek – pór, tuniaka, bazalku, varenú kukuricu, cherry paradajky, vajcia natvrdo. A pokiaľ sa nechystáte medzi ľudí, tak aj surový roztlačený cesnak.

Desiata nemusí byť striktne pečivo, ale aj ovsená, ryžová, prípadne veľmi chutná pšenová kaša, ktorú dozdobte ovocím, orieškami alebo semienkami chia.

Prečo by sme mali desiatovať?  

Ani dospelí by nemali zabúdať na pravidelné desiate. Väčšinou ich vynechávame, pretože sa nám nechce nič pripravovať. Či už z lenivosti alebo z nedostatku času. Pripravte si desiatu večer, kedy sa neponáhľate a máte všetko potrebné k dispozícii.  

Dopoludňajšia desiata pôsobí ako prevencia obezity. Zároveň sa vyhnete nerozumnému prejedaniu medzi hlavnými jedlami. Z výskumov vyplýva, že ľudia, ktorí vynechávajú desiaty, majú tendenciu počas dňa skĺzavať k uzobkávaniu, ktoré sa následne negatívne prejaví na zdraví i postave. Pri hladovaní dlhšom ako 4 hodiny dochádza k zníženiu hladiny cukru v krvi, čo má za následok aj úbytok energie. Môžete byť unavení, podráždení, ťažko sa sústredíte a znížia sa aj vaše psychické a fyzické výkony.

TIP! Koľko porcií za deň jesť, aby sa vám ľahšie chudlo?

Tipy na desiaty pre dospelých

Sušené mäso

Veľmi šikovným pomocníkom v priebehu diét a pri budovaní svalovej hmoty jerky – sušené mäso. Jeho špecifickú chuť a chrumkavosť si zamilujete. Pribaľte si jerky do tašky či kabelky. Perfektne sa vám bude hodiť pri náročnom dni v práci alebo po vyčerpávajúcom tréningu. Voňavé sušené mäso tiež skvele zapadá do plánov proteínovej diéty KetoDiet, ale užijete si ho, aj keď práve nechudnete.

Zmes orechov

Zdravú desiatu plnú bielkovín a zdravých nenasýtených mastných kyselín predstavujú práve oriešky– mandle, kešu, lieskové alebo vlašské orechy. Sú veľmi praktické – dajú sa nosiť vždy poruke. Pozor, arašidy medzi oriešky nepatria.

Hrachové čipsy

Ak budete jesť zeleninové alebo amarantové čipsy, neznamená to, že pre vás budú viac zdravé. Nutrične sú stále veľkou energetickou náložou s obsahom tuku a hlavne soli. Overte si, či sú vyprážané na rastlinnom oleji a či nejde o olej palmový. Hrachové chrumky s minimom soli a tuku nie sú energetickou bombou a zo všetkých možných čipsov sú tým najlepším variantom, ako uspokojiť "maškrtných".

Tvarohový dezert

Do tvarohu pridajte na kúsky nakrájanú jahodovú proteínovú tyčinku, prisypte lyžičku kokosu a lyžicu semienok chia. Môžete ľahko dosladiť medom.

Proteínový puding

Pripravte si proteínový nápoj s obľúbenou príchuťou, pridajte chia semienka a obľúbené ovocie. Nechajte aspoň hodinu odležať, aby chia semienka napučali.

Alebo siahnite po proteínových tyčinkách KetoDiet.


Posledný tip, ktorý pre vás máme – keď budete pripravovať desiate pre svoje deti, urobte si porciu rovno aj pre seba. Ušetríte si čas a námahu.

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov