🌜 Night Shopping –24 % takmer na všetko* s kódom NIGHT2D4 🌛 Do nedele prebieha tiež 🌸 jarný výpredaj so zľavami až 50 %.

Závislosť od cukru je nemilá vec. Zbavte sa jej ľahko a rýchlo

7. 2. 2023Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Závislosť od sladkého vzbudzuje vášnivé diskusie. Niekto tvrdí, že vôbec neexistuje. Iní, že ide o vážny problém. Zistite, ako je to naozaj, a vyriešte svoju túžbu po cukre raz a navždy.

Zbavte sa závislosti od cukru ľahko a rýchlo.

Ako sa staneme závislými od cukru?

Keď si dáte kúsok čokolády, hneď siahate po ďalšom? Cukor, ktorý sa radí medzi jednoduché sacharidy, navodzuje pocit, že musíte mať viac a viac. „Navyše sladká chuť navodzuje pocit harmónie a pokoja. Preto mnoho ľudí nielen v strese podvedome siaha po sladkom jedle,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Martina Weisserová. Takže keď nám niečo chutí a ešte nás to upokojuje, niet divu, že si od cukru ľahko vypestujeme závislosť.

Vedecky je dokázané, že závislosť od cukru môže naozaj vzniknúť. „Pri dlhodobej konzumácii cukor mení prostredie génovej štruktúry a ovplyvňuje dostupnosť dopamínových receptorov v strednom mozgu. Úplne na rovnakom princípe túto činnosť stimulujú aj drogy alebo sex,“ upresňuje nutričný špecialista Jiří Skála.

Závislosť od sladkého v sebe priživujeme už od raného detstva. Všetci poznáme lízanku za peknú známku, vrece čokoládových figúrok na Mikuláša, cukríky pre celú triedu, keď sa oslavujú narodeniny, alebo „len“ sladkú odmenu za zjedený obed či večeru.

„Deti majú sladkosti spojené s príjemnou situáciou a mamičky aj babičky ich nadšene podporujú. Od malička tiež pijú sladké nápoje. Neverili by ste, koľko detí má problém vypiť obyčajnú vodu alebo ovocný čaj bez cukru. Tieto návyky si so sebou nesú do dospelosti a závislosť od cukru je na svete,“ vysvetľuje Martina Weisserová, ktorá vychovala dve deti a zdravému stravovaniu sa venuje už viac ako 15 rokov.

Závislosť od cukru môže vzniknúť už v detstve.
Závislosť od cukru spôsobuje zdravotné problémy, napr. zubné kazy.

Dôsledky závislosti od cukru

Kalorická hodnota cukru je vysoká, zato výživová hodnota takmer žiadna. A podobne ako závislosť od nikotínu či alkoholu prináša závislosť od cukru zdravotné problémy. Môžete ich považovať aj za príznaky, ktoré vás majú pred problémom so závislosťou od sladkého varovať. Sú nimi:

  • nadváha či obezita, ktorá spúšťa rad ďalších vážnych ochorení,
  • kolísanie hladiny krvného cukru, ktoré môže viesť až k vzniku cukrovky II. typu,
  • zubné kazy, riedke kosti, pretože „pálenie“ cukru v tele spotrebuje všetok dôležitý vápnik,
  • kvasinkové infekcie a priživovanie ďalších „zlých“ baktérií v tele, ktoré môžu viesť až k narušeniu črevného mikrobiómu,
  • celulitída,
  • výkyvy nálad,
  • bolesti hlavy,
  • akné (zápaly pleti) a predčasné starnutie kože,
  • nespavosť.

Svoje zdravotné problémy si možno s veľkým množstvom cukru v jedálničku vôbec nespájate, preto zbystrite. Čo vás už nejaký čas trápi?

Ako sa zbaviť závislosti od cukru?

Vysaďte ho! To je jediné účinné riešenie, ako sa závislosti od cukru zbaviť. „Telo sa spočiatku bude brániť rovnako, ako keď prestávate fajčiť. Preto sa v prvých dňoch môžu objaviť aj abstinenčné príznaky,“ varuje Martina Weisserová.

Môžete sa cítiť slabí, pociťovať vnútorný tras, môže vám byť nevoľno. Tiež vás môže prepadnúť bolesť hlavy alebo dokonca silnejšia migréna. Záleží, ako veľmi ste boli na cukor navyknutí. Vaše telo sa bude dožadovať ďalšej dávky. Je to teda otázka silnej vôle a motivácie, ale oplatí sa vydržať.

Keď vydržíte bez cukru:

  • Omladnete, pretože sa vám zlepší pleť, kvalita vlasov a nechtov.
  • Zmizne únava a vy budete nabití energiou.
  • Začnete inak vnímať chute vrátane sladkostí, ktoré ste predtým jedli bežne (začnú vám pripadať až odporne sladké).
  • Lepšie sa vyspíte, pretože nebudete zahltení energiou z jednoduchých cukrov.

Ako bez cukru dlhodobo vydržať?

Jedzte pravidelne, zdravo a vyvážene. Keď bude vaša strava obsahovať dostatok živín v podobe kvalitných komplexných sacharidov, bielkovín, zdravých tukov, vitamínov a minerálov, na „rýchle cukry“ si ani nespomeniete.

Telo využije energiu z prirodzene sladkých potravín, ako sú obilniny, strukoviny, ovocie, ale aj zelenina. „Tieto potraviny majú nízky glykemický index, čo znamená, že prudko nezvyšujú hladinu krvného cukru, a preto po ich konzumácii nemáte chuť jesť sladkosti plné cukru,“ dopĺňa výživová poradkyňa.

Inšpiráciu pre zdravé varenie bez zbytočného cukru nájdete v keto receptoch.

Sacharidová chrípka je to isté?

Keď sa pustíte do chudnutia s proteínovou diétou alebo príliš rýchlo prejdete na low carb jedálny lístok, môžete sa prvé dni cítiť podobne, ako keď vysadíte cukor. Keď výrazne znížite sacharidy v jedálničku, bude to pre vaše telo nezvyk.

Príznaky tzv. sacharidovej chrípky však už po pár dňoch samy od seba odznejú.

Pokiaľ vás budú chute na sladké trápiť ďalej, môže byť niečo s nastavením vašej stravy v neporiadku. Obráťte sa na skúseného výživového poradcu, ktorý s vami prejde vaše stravovacie návyky.

Ako sa zbaviť závislosti od čokolády?

Teraz už viete, že liečiť závislosť od čokolády je nezmysel. Tá sama osebe neexistuje. Aj vy máte možno problém práve so závislosťou od cukru. A tú treba riešiť. Čokoládu môžete jesť ďalej. Len treba vedieť, ktorú si vybrať. Záleží na obsahu kakaa a jej celkovom zložení. Výživová poradkyňa Martina Weisserová vám vysvetlí rozdiel.

Horká čokoláda obsahuje oproti mliečnej 5-krát menej cukru.

Mliečna čokoláda

100 g mliečnej čokolády obsahuje:

  • 60 g sacharidov, z ktorých sa viac ako 50 g rovná jednoduchým cukrom,
  • cca 30 g tuku, a to je ešte dôležité pozrieť sa, akého tuku,
  • min. 25 % kakaa, aby mohla niesť označenie čokoláda. Cukrovinky, ktoré majú kakaa menej, sú označované napríklad za kakaovú pochúťku.

Horká čokoláda

100 g kvalitnej horkej 70 % čokolády obsahuje:

  • 14 g sacharidov a z toho je cca 7 g jednoduchých cukrov, čo je napr. menej ako v 1 jablku,
  • min. 70 % kakaa má pozitívny vplyv na náš nervový systém a dokonca antidepresívne účinky,
  • veľké množstvo antioxidantov,
  • minerály horčík, mangán či zinok.

Štvorček kvalitnej horkej čokolády do raňajkovej kaše alebo len tak na chuť neuškodí a môže vám zdravý jedálniček spríjemniť, ale kalorická hodnota akejkoľvek čokolády je veľmi vysoká, preto by sa v redukčnom jedálnom lístku mala objavovať len výnimočne. 

Sladkosti takmer bez cukru

Foto: Unsplash

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Pečivo na chudnutie? Existuje!

Snažíte sa schudnúť, ale nechcete si odopierať pečivo? Nemusíte. Zistite, aké pečivo sa hodí aj do diéty.
Prečítam si o pečive

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov