💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Viete, čo je TOFU?

9. 10. 2012Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaredakcia KetoDiet

Poznáte tofu? Viete, ako a z čoho sa vyrába? A prečo je mimoriadne vhodné zaradiť ho do diétneho jedálnička? Nechajte sa inšpirovať!

Viete, čo je TOFU?

Veľmi zjednodušene sa dá povedať, že tofu je sójový syr či tvaroh.

Tofu sa vyrába podobne ako syr s tým rozdielom, že sa ako základná surovina vezme sójové mlieko, respektíve sójový nápoj získaný zo sójových bôbov, ktorý sa vyzráža rôznymi syridlami (pomocou morskej soli nigari alebo sadry) a sójová bielkovina sa nechá zraziť. Tofu je teda ryža rastlinného pôvodu, a preto je toľko vyhľadávané predovšetkým ľuďmi, ktorí mäso či živočíšnu stravu nejedia alebo ľuďmi, ktorí sa chcú stravovať zdravo.

Niečo z histórie

Sója pochádza z Ázie a podľa čínskej tradície patrili sójové bôby medzi päť posvätných čínskych plodín už za cisára Šeng-Nunga, ktorý sa o nich ich zmieňuje vo svojom rukopise z r. 2 838 pred n. l. Iní historici posúvajú vstup sóje na scénu o niečo neskôr, od r. 300 pred Kr. je však sója spoločne s prosom v starých čínskych písomnostiach opakovane spomínaná ako hlavná poľnohospodárska plodina v severnej Číne.

Už starovekí Číňania dokázali vymyslieť obdivuhodné množstvo sójových jedál, okrem iného vytláčali z namočených bôbov tekutinu, ktorú používali ako alternatívu k čaju a používali ju aj dojčiace matky na podporu tvorby mlieka. Do Európy sa potom sója dostala okolo 16. storočia a následne aj do USA. Tofu sa v Ázii nazýva aj "mäso bez kostí".

Tofu výrobky

Dnes už zoženieme mnoho príchutí tofu: natural – prírodné, neochutené, údené, špeciálnou technológiou vyúdené tofu natural, cesnakové, marinované, smažené, korenené, bylinkové...

Predávajú sa aj rôzne salámy, karbonátky, nátierky alebo párky.

Výživové hodnoty

Vynikajúcou vlastnosťou tofu, ktorú si všetci cenia, je jeho úžasná schopnosť preberať chute v pokrmoch a predovšetkým jeho vysoký obsah bielkovín. Preto je veľmi vhodné aj pre bielkovinovú diétu. Tieto sójové bielkoviny sú na rozdiel od ostatných strukovín veľmi dobre stráviteľné. Preto sa často o tofu hovorí aj ako o náhrade mäsa.

Čo je však potrebné uviesť, je, že aj keď sójová bielkovina obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré majú vhodné aminokyselinové zloženie s vysokým podielom esenciálnych aminokyselín, je chudobná na aminokyseliny síry (ktoré sú napríklad vo vajci).

Výhoda tofu je takisto v tom, že neobsahuje nasýtené mastné kyseliny a cholesterol ako živočíšne mäso. A tak je pre zdravie omnoho vhodnejšie. Naopak, obsahuje prospešné nenasýtené mastné kyseliny a vlákninu. V tofu sa takisto ukrývajú vitamíny skupiny B a minerálne látky, ako je vápnik, železo a horčík. Sója ďalej obsahuje veľmi diskutované fytoestrogény, ktoré majú schopnosť upravovať hormonálnu nerovnováhu u ľudí.

U žien sa podieľa na znížení rizika – napr. rakoviny prsníka, znižuje vedľajšie prejavy prechodu u žien či slúži ako prevencia pred osteoporózou. Prírodné tofu obsahuje v 100 gramoch (približne):

Energetická hodnota:471 kJ/112 kcal
Bielkoviny:15,5 g
Tuky:2,4 g
Sacharidy:6,9 g

Kde a ako se dá tofu využiť

Príprava tofu je nenáročná a rýchla, čo isto ocení každý kuchár. Mäkké tofu (ktoré u nás stále nie je príliš bežné) sa hodí na výrobu zálievok, omáčok, zmrzlín a koláčov. Pevné tofu môžeme nakladať, opekať na tuku, grilovať, údiť, piecť. Údené tofu je určené aj na priamu konzumáciu, ostatné stačí iba napariť.

Prírodné tofu napríklad marinujeme v najrôznejších nálevoch (napr. 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 3 rozotrené strúčiky cesnaku, 1 lyžica oleja a horčice) asi 15 minút nakrájané na plátky alebo kocôčky, alebo ho povaríme vo vývare zo zeleniny dochutenom sójovou omáčkou. Pokiaľ použijeme ochutené tofu, nemusíme ho už marinovať ani variť.

Nielen o tofu s nami môžete diskutovať na našom Facebooku.  

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Ktoré zdravé tuky vám pomôžu schudnúť?

Prestaňte sa báť tukov. Zaraďte ich do jedálneho lístka na chudnutie. Dodajú vám nielen potrebnú energiu, ale aj zdraviu prospešné látky.
Chcem zjistiť

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov