🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

VIDEO: Ako udržať sacharidy po ketodiéte na uzde?

1. 6. 2021Tento článok vám zaberie 3 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Nechcete svoje prácne zhodené kilá nabrať zase späť? Zamerajte sa aj na stravu po diéte. Návrat k pôvodným stravovacím návykom môže viesť k jojo efektu. Ten sa vám však vďaka našim tipom vyhne.

Ako po diéte nenabrať kilá späť prezradia výživoví poradcovia KetoDiet Martina Weisserová a Jiří Skála vo videu o nízkosacharidovom jedálničku.

Nízkosacharidové stravovanie po ketodiéte...

Nie je prekvapením, že po ketodiéte by ste si mali postrážiť, koľko sacharidov sa vám dostane do jedla. Keď im nepodľahnete, predídete nechcenému jojo efektu a štíhlu postavu si udržíte dlhodobo.

... a jojo efekt vás nedobehne

A ako na ustriehnutie sacharidov v praxi? Prvý deň po skončení diétneho plánu sa môžete držať nášho vzorového jedálneho lístka po diéte a nasledujúce dni ho ľahko obmieňať. Krajíček ražného chleba vymeniť napríklad za ovsené vločky, plátok lososa nahradiť plátkom hydinového mäsa a namiesto zemiakov skúsiť bulgur. V ďalších týždňoch môžete komplexné sacharidy, ako sú celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny, kuskus, ryža, ale aj ovocie, začať postupne zvyšovať. Týmto spôsobom sa pozvoľna dostanete k dlhodobo udržateľnému zdravému stravovaniu.

Ďalšou alternatívou je prejsť na tzv. low carb štýl stravovania. Ani v ňom nie sú sacharidy zakázané. „Je to životný štýl, pri ktorom obmedzíte konzumáciu sacharidov. Nie celkom vypustíte. Nízkosacharidový neznamená a nikdy neznamenalo no carb. Napríklad ovocie je aj pri low carb stravovaní skvelé, pretože obsahuje prirodzene vyskytujúci sa cukor,“ vyvracia kolujúci mýtus výživová poradkyňa Martina Weisserová a dodáva, že aj vaša každodenné aktivita výrazne ovplyvní množstvo sacharidov v strave. Ak sa budete aj naďalej pravidelne hýbať a sacharidy udržíte na pomyselnej uzde, návratu k pôvodnej váhe ani nechceného jojo efektu sa báť nemusíte.


Koľko sacharidov sa zmestí do low carb jedálneho lístka?

Ak vezmete tzv. nízkosacharidový štýl stravovania za svoj, dostať sa môžete až na 130 g sacharidov za deň. Názory odborníkov sa však líšia, preto aj 150 g môže byť v poriadku. Záleží hlavne na tom, aby vám nové stravovanie nerobilo vrásky, ale naopak, vás chystanie zdravých jedál tešilo.


Neviete, čo si uvariť? Môžete sa inšpirovať v našich nízkosacharidových receptoch.


Pre jasnejšiu predstavu! Aby ste sa dostali na 132 g sacharidov, môžete si dať v priebehu jedného celého dňa napríklad tieto obľúbené zdroje komplexných sacharidov a prírodných cukrov:

2 veľké lyžice (40 g) ovsených vločiek27 g sacharidov
50 g jahôd3 g sacharidov
100 g celozrnného kuskusu65 g sacharidov
1 menšie jablko (100 g)13 g sacharidov
50 g plátok ražného chleba24 g sacharidov

* Našu tabuľku berte ako ilustračnú ukážku. Vždy treba vziať do úvahy, že aj ostatné potraviny – zdroje bielkovín či zdravých tukov – môžu obsahovať nejaké sacharidy.

Zdroj údajov

Proteínové smoothie Jahoda (200 ml – 1 porcia)

Nabitý deň?

Skúste jedno z low carb hotových jedál alebo proteínový nápoj 'ready to drink'.

Spoľahlivo zasýtia a pochutnáte si!

Ukázať drinky

Vedeli ste, že:

  • Množstvo sacharidov v nízkosacharidovej strave sa pohybuje v rozmedzí 50 – 150 g sacharidov na deň?
  • Zníženie sacharidov v strave je jedným z účinných spôsobov, ako znížiť hladinu inzulínu aj cukru v krvi, čo sa oplatí napr. pri liečbe cukrovky II. typu?
  • Ketogénna diéta býva niekedy chybne označovaná ako low carb diéta?

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Najčastejšie výhovorky pri chudnutí. Ktorá je tá vaša?

Poznáte najčastejšie výhovorky pri chudnutí? Naši výživoví poradcovia vám ich so zveličením predvedú.
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov