🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Spevák Voxel s manželkou Marií: S parťákom je chudnutie jednoduchšie

21. 2. 2022Tento článok vám zaberie 9 min čítaniaTereza Břízová

Chudnúť v situácii, keď ste slávni a o vašej snahe sa vie, to chce guráž. Tej má našťastie spevák Václav Lebeda alias Voxel na rozdávanie. Do ketodiéty sa pustil spolu s manželkou Marií. Pozrite sa, ako im úprava jedálneho lístka zmenila život.

Chudnúca premena s keto diétou – Voxel

Čo vás prinútilo k tomu, aby ste sa pustili do chudnutia?

Václav: Úprimne? Chcel som asi prvýkrát v živote zažiť pocit, že sa vo svojom tele cítim naozaj dobre, ľahko a zdravo. Áno, predtým som cvičil, jedol vegetariánsku (potom aj vegánsku a raw) stravu, nikdy som však vyložene neschudol na nejakú „rozumnú“ hmotnosť. Až teraz!

Marie: K rozhodnutiu zmeniť životný štýl ma doviedlo zhoršenie zdravia. Posledný rok som sa necítila vôbec dobre, a to aj pre sacharidy, ktoré tvorili 99 % môjho predchádzajúceho jedálneho lístka. Váha ukazovala azda najviac, čo som kedy mala. Bola som pohodlná a prevládala u mňa obrovská lenivosť a aj letargia. Hneď ako ma zhoršenie zdravotného stavu donútilo začať niečo robiť, začali sa v našom živote objavovať rôzne informácie o low carbketo stravovaní. Ja som si vtedy nedokázala predstaviť, že by som sa obrovskej závislosti od cukru mohla zbaviť. A ono to ide ľahšie, než si človek myslí.


Mária: „Váha ukazovala azda najviac, čo som kedy mala.


Išli by ste do toho aj sami, bez partnera/partnerky?

Marie: Vlastne som do toho išla najskôr bez muža, on sa pripojil až po dvoch týždňoch. Musím uznať, že s parťákom je to ľahšie, keď sa môžeme krásne motivovať a podržať. Je to všetko o polovicu jednoduchšie, čo sa týka striedania sa v chystaní jedla. A tiež spoločne cvičíme, takže keď sa jednému do pohybu veľmi nechce, väčšinou ho druhý strhne a potom je to jednoduché.

Václav: Mňa nakoplo, keď som videl, že do toho Maruška chce ísť. Som jej teraz za to vďačný. Podporovať sa v tých ťažších chvíľkach je úplne zásadné a my sa môžeme o seba oprieť.

Prečo ste si vybrali práve KetoDiet?

Václav: Presvedčili nás výsledky u iných. Veľmi som tomu teda neveril a vždy som si hovoril: „Áno, ako píšu, že schudli za mesiac, to sú teda pekné táraniny. Toto im trvalo tak minimálne rok.“ A teraz musím tento pohľad prehodnotiť, pretože keď do toho človek vlietne a má vôľu a chuť, naozaj to ide.

Marie: Zrejme intuícia, keď ku mne začali chodiť rôzne informácie. Všetko to krásne viedlo k tomu, aby som mohla zo života vyradiť cukor, ktorý skutočne robil veľký neporiadok v mojom tele. Prišlo mi to ako bezchybný odrazový mostík na obrovskú zmenu.

Mali ste nejaké obavy?

Marie: Áno. Hneď zo začiatku, keď som prvé tri dni myslela, že zjem celú chladničku. V tých chvíľach som sledovala, ako veľmi som závislá od cukru. Ruky automaticky siahali po niečom sladkom a ja som sa musela zastaviť a sledovať ten proces. Mala som obavu, že to nevydržím, že to nie je nič pre mňa. Bol to očistec, lenže hneď ako po piatich dňoch nastúpila ketóza, všetko sa zrazu zmenilo veľkou rýchlosťou. Takže viac-menej som mala najväčšiu obavu zo seba.

Václav: Ja som mal najväčší strach z toho, ČO POTOM. A dlho mi trvalo, kým som si uvedomil, že nejde len o to „niečo pár týždňov držať“. Aby človek schudol a váhu si udržal, treba zmeniť celý životný štýl. Dostať do hlavy pravidelnosť a rozhodnúť sa aj po KetoDiet vynechať sacharidové jedlá, väčšinu príloh, sladké. No za tie benefity a postavu? Za to to stojí.

Aké boli prvé dni s ketodiétou?

Václav: Prvé tri dni boli najhoršie. Cítil som aj spomínanú sacharidovú horúčku. No len sa mi potvrdilo, ako sme od sacharidov závislí, ako je telo zrazu zmätené, keď ich nemá. Len čo však nastúpila ketóza, cítim sa skvele. Však áno, Maruška? (smiech)

Marie: Prvé tri-štyri dni som si musela vymýšľať program, aby som nemyslela na všetky tie dobroty, ktoré ma lákali, než sa nám vymenila chladnička za zdravý variant. Cítila som miernu únavu a veľké chute, ktoré prichádzali vo vlnách. Ale ako píše muž, len čo nastúpila ketóza, ako by sa všetko zo dňa na deň premenilo na hromadu energie, zbystrené vnímanie a chute ustúpili.

Ktoré proteínové jedlá vám najviac chutili?

Marie: Ja som si zamilovala cesnakovú placku, ktorú sme si robili s kapustou, to nás pekne zahrialo. Z nápojov som pre tie najviac obyčajné príchuti, takže za mňa zvíťazil vanilkový nápoj. Tiež mi veľmi chutili proteínové polievky, vaječné omelety, ktoré sme si pripravovali so šampiňónmi a s rozmarínom, alebo rýchle desiate, najviac mi chutila jahodová proteínová tyčinka. Ako okorenenie pitného režimu si rada dávam hruškový sirup.

Václav: Jednoznačne proteínový chlieb, cesnaková placka a z proteínových nápojov lieskový oriešok s čokoládou. Z ďalších produktov mimo balíčka sú skvelé cereálne croissanty, napríklad s avokádom a plátkom slaniny, toho by som sa mohol „UŽRAŤ“!

Ako vyzeral váš diétny jedálny lístok?

Václav: Ja som mal balíček BASIC, ktorý som (asi okrem 2 dní – svadby kamaráta a následnej oslavy) poctivo dodržiaval. A vyplatilo sa. Schudol som viac, než bolo v pláne! A postupne do toho pridávame viac a viac pohybu a cítime, ako telo silnie a tvaruje sa ďalej, pretože riadiť sa len zhodenými kilami tiež nie je úplne smerodajné. Chceme sa cítiť a vyzerať dobre asi ako každý. (smiech)

Diétny plán BASIC

Marie: Ja som mala balíček MEDIUM, ktorý som tiež poctivo dodržala. Ono sa na tom nedalo nič pokaziť. Po jedlách som bola pekne najedená a niekedy som sa musela aj nútiť do posledného jedla. Nezdá sa to, ale keď k tomu všetkému treba pridávať aj takmer pol kila zeleniny, orieškov a ďalších zdravých tukov, tak je človek naozaj stále sýty.

Diétny plán MEDIUM

Obľúbený jedálny lístok Václava a Marie v 1. kroku diéty:

Mal niekto z vás slabšiu chvíľku?

Václav: Podľa mňa obaja, ale nikdy nie takú veľkú, aby sme si povedali „kašlem na to“. Na to sme mali toho druhého, podržali sme sa, keď bolo horšie, čo našťastie nebolo vôbec často.

Marie: Zo začiatku áno, ale pekne sa to prehuplo do nakopnutia, pretože výsledky na seba nenechali dlho čakať.

Je podľa vás chudnutie v páre jednoduchšie?

Václav: Podľa mňa určite, už len preto, že vás ten druhý z páru neprovokuje tým, ako si vyvára niečo, čo by ste nemali jesť a čo rozhodne nechcete v kuchyni čuchať! (smiech)

Marie: Určite je. Už len preto, že sa pár môže vzájomne motivovať.

Ste so svojou premenou spokojní?

Marie: Veľmi! Zdravie sa krásne zlepšilo, postava sa každým dňom mení. Šatník sa mení. Fyzička je zrazu veľká. Je to to, čo malo moje telo podstúpiť.

Václav: Som veľmi rád, že sme si urobili fotky pred začiatkom KetoDiet, v priebehu a teraz aj „po“. Pretože ako je človek so sebou každý deň, tak tie zmeny toľko nevníma. Až na fotkách vidím, aké veľké zmeny sa udiali. Rozhodne všetkým odporúčam, aby si urobili fotky, motivácia pokračovať je potom oveľa väčšia.

Čo vám KetoDiet dala?

Marie: KetoDiet beriem ako odrazový mostík, keď sme sa s mužom naučili nahrádzať sacharidy alternatívami. Zistili sme, že nie sú v živote až také potrebné a že aj bez cukru stále žijeme. Tiež sme sa naučili jesť pomerovo tak, aby sme si tento štýl stravovania nepokazili. Veľa ľudí mi hovorí, že po skončení všetko naberiem späť. My však nekončíme. Navyše ja cukry už ďalej jesť ani nemôžem, pretože cítiť sa ako pred pol rokom, by som už naozaj nechcela. KetoDiet mi dala jasný smer a ukázala, čo telu robí dobre.

Václav: Dala? Chuť zase sa trochu venovať aj sebe. Ale rozhodne mi viac vzala. Vzala mi závislosť od sladkého. A veľa kilogramov na to!

Čo teraz po diéte?

Marie: Prechádzame plynulo na low carb stravovanie a do toho sa 3× týždenne hýbeme.

Václav: Pokračujeme ďalej, rozhodli sme sa ísť ďalej v nízkosacharidovej strave, je to podľa mňa asi najprirodzenejší prechod, pri ktorom môžeme ďalej využívať ketoprodukty.

Je niečo, čo by ste odkázali tým, ktorí chudnutie s KetoDiet ešte len zvažujú?

Marie: Dajte na svoj vlastný pocit. Mnoho ľudí mi hovorilo rôzne názory. Mohla som kohokoľvek vypočuť a ďalej sa trápiť. Získajte svoju skúsenosť. Viem, že táto diéta nemusí sadnúť každému, preto tu máme množstvo ďalších alternatív. Našťastie som narazila po šiestich rokoch na tú správnu. Pokiaľ vám robí cukor peklo zo života a trápite sa, potom ho jednoducho vyraďte, naozaj sa to dá. Píše to bývalý cukrožrút s nábehom na cukrovku a so zápalmi v celom tele. Po rokoch som sa dočkala svojej pôvodnej váhy pred deťmi. Cítim sa energicky, konečne zdravo a krásne. Okolie mi hovorí, že som omladla a ja to tak aj cítim. Je to veľmi príjemná zmena. K lepšiemu.

Václav: Ak vás to volá, skúste to a zistíte, či vám to sadne. Každý sme nejaký, každému sadne niečo iné. A ja môžem s pokojným srdcom povedať, že toto mne aj žene sadlo naozaj maximálne. Dokonca variť nízkosacharidové/ketojedlá nás baví oveľa viac, pretože vieme, že z toho kilá hore jednoducho nepôjdu. Takže skúste to a uvidíte, my to môžeme len odporučiť, pretože sa cítime skvele. A o to predsa ide najviac.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov