Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu
  • Kvôli extrémnemu predvianočnému vyťaženiu dopravcov už bohužiaľ nemôžeme zaručiť, že k vám objednaný balíček dorazí ešte pred Vianocami. Ďakujeme za pochopenie.

Sezónny jedálny lístok IV: Zimné zapekanie

Na zimu si vraj podľa kalendára máme ešte pár dní počkať, ale mrazíky nás v uplynulých dňoch nenechali na pochybách, že to tento rok zima so svojou vládou myslí naozaj vážne. Von je skoro tma a nedostatok slniečka aj mrazivé počasie sa odráža na fungovaní celého nášho tela i mysle. Cítime sa viac unavení a telo sa postupne dostáva do stavu pokoja. Zima je preto ideálnym obdobím na najrôznejšie zapekanie. Už len vôňa pečeného jedla vychádzajúca z rúry nás dokáže pocitovo zahriať, a to je to, čo potrebujeme.

Kúzleniu v kuchyni sa žiadne medze nekladú. Na zapekanie sa hodí najrôznejšia sezónna zelenina, výborne chutia zapečené huby a mäso v kombinácii s proteínovými cestovinami, syrom či vajíčkom. Ani sladkému sa nemusíte vyhýbať, zvlášť keď je v nízkosacharidových limitoch.

Neviete si rady, čo zapekať počas diéty? Aby sme vám to uľahčili, pripravili sme pre vás recepty hneď na tri jedlá, s ktorými bude zima o niečo hrejivejšia. Nemusíte sa báť, že strávite hodiny pri sporáku, ich príprava je jednoduchá a časovo nenáročná.

 

A čo si spolu upečieme?

Zapečené šampiňóny portobello

Šampiňóny portobello sa od známejších bielych šampiňónov líšia svojím hnedastým klobúčikom a hlavne veľkosťou. Do veľkého klobúčika sa nám toho veľa zmestí, a práve preto je ideálny na zapekanie.

 

Budeme potrebovať:

4 šampiňóny portobello

200 g mletého chudého hovädzieho mäsa

100 g kozieho syra

4 cherry paradajky

1 červená cibuľa

rastlinný olej

čerstvý tymian

1 strúčik cesnaku

soľ

korenie

 

Ako na to:

Hlavičky šampiňónov si očistíme, vyberieme nožičku a vydlabeme vnútro, nožičku pokrájame na menšie kúsky. Na panvici si rozohrejeme olej, pridáme mleté mäso, tymian, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme a chvíľu restujeme. K mäsu pridáme vnútro huby a pokrájanú nožičku. Hotovou zmesou plníme klobúčiky šampiňónov, poukladáme na kolieska nakrájanú červenú cibuľu, pokrájané cherry paradajky a posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme 25 minút v rúre rozpálenej na 180 °C. Šampiňóny podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

 

Zapečená proteínová omeleta

Skúšali ste už niekedy zapiecť našu proteínovú omeletu? My sme to otestovali a musíme povedať, že v kombinácii so zeleninou a šampiňónmi chutí výborne.

 

Budeme potrebovať:

1 proteínovú omeletu so syrovou príchuťou KetoDiet

50 g cukety

50 g šampiňónov

50 g tvrdého syra

2 cherry paradajky

väčší list mangoldu

soľ

korenie

rastlinný olej

 

Ako na to:

Cuketu pokrájame na kúsky, šampiňóny na plátky, osolíme, okoreníme a spoločne chvíľu restujeme na rozpálenom oleji, pridáme na prúžky nakrájaný list mangoldu, premiešame a dáme do zapekacej misky. V šejkeri si podľa návodu rozmiešame proteínovú omeletu a nalejeme na zmes. Pridáme nakrájané cherry paradajky a posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme asi 25 minút pri 180 °C.

 

Zapečené palacinky s jablkovým tvarohom

Tiež máte radi naše proteínové palacinky? Čo však ich tentoraz skúsiť trochu inak. Napríklad zapečené s tvarohom, jablkami a vlašskými orechmi.

 

Budeme potrebovať:

3 proteínové palacinky s vanilkovou príchuťou KetoDiet

1 tučný tvaroh

1 jablko

1 čajovú lyžičku škorice

čakankový sirup

50 g vlašských orechov

1 polievkovú lyžicu masla

 

Ako na to:

Podľa návodu si pripravíme 3 proteínové palacinky KetoDiet a necháme ich trochu vychladnúť. Medzitým sa pustíme do náplne. Zmiešame tvaroh s nastrúhaným jablkom a pokrájanými vlašskými orechmi. Ak máme kyslejšie jablko, osladíme čakankovým sirupom. Do pripravenej zapekacej misy vložíme prvú palacinku. Uprostred ju po celej dĺžke naplníme tvarohom a z oboch strán prehneme. Rovnako tak pokračujeme s ďalšími dvoma palacinkami. Hneď ako máme palacinky naplnené a poukladané v mise, potrieme ich rozpusteným maslom a dáme zapiecť na 15 minút do rúry na 180 °C, kým nie sú na povrchu ľahko chrumkavé.

 

Dobrú chuť!

Autori: Iva Karlovská a Nikola Nevečeřalová

Predchádzajúci článok: Sezónny jedálny lístok III: Jesenné polievky, ktoré zahrejú

Tento článok stojí za zdieľanie!

Podpora

Potrebujete poradiť?

Ozvite sa nám a my vám poradíme ako schudnúť.

Predajné miesta

KetoDiet produkty si môžete zakúpiť u vybraných partnerov.

Mapa predajní

Majte prehľad

Prihláste sa na odber nášho newslettra a o všetkom budete vedieť ako prvý.

  • Heureka
  • PPL
  • Visa
  • Maestro
  • Mastercard