* Výsledky tejto diéty nie sú zaručené pre každého a líšia sa podľa individuálnych dispozícií klienta. Pred začatím diétneho programu odporúčame poradiť sa s lekárom.
Sezónny jedálny lístok IV: Zimné zapekanie

Na zimu si vraj podľa kalendára máme ešte pár dní počkať, ale mrazíky nás v uplynulých dňoch nenechali na pochybách, že to tento rok zima so svojou vládou myslí naozaj vážne. Von je skoro tma a nedostatok slniečka aj mrazivé počasie sa odráža na fungovaní celého nášho tela i mysle. Cítime sa viac unavení a telo sa postupne dostáva do stavu pokoja. Zima je preto ideálnym obdobím na najrôznejšie zapekanie. Už len vôňa pečeného jedla vychádzajúca z rúry nás dokáže pocitovo zahriať, a to je to, čo potrebujeme.
Kúzleniu v kuchyni sa žiadne medze nekladú. Na zapekanie sa hodí najrôznejšia sezónna zelenina, výborne chutia zapečené huby a mäso v kombinácii s proteínovými cestovinami, syrom či vajíčkom. Ani sladkému sa nemusíte vyhýbať, zvlášť keď je v nízkosacharidových limitoch.
Neviete si rady, čo zapekať počas diéty? Aby sme vám to uľahčili, pripravili sme pre vás recepty hneď na tri jedlá, s ktorými bude zima o niečo hrejivejšia. Nemusíte sa báť, že strávite hodiny pri sporáku, ich príprava je jednoduchá a časovo nenáročná.
A čo si spolu upečieme?
Zapečené šampiňóny portobello
Šampiňóny portobello sa od známejších bielych šampiňónov líšia svojím hnedastým klobúčikom a hlavne veľkosťou. Do veľkého klobúčika sa nám toho veľa zmestí, a práve preto je ideálny na zapekanie.
4 porcie
- od 2. kroku diétneho plánu
- 30 minút
- bez lepku
Budeme potrebovať:
4 šampiňóny portobello
200 g mletého chudého hovädzieho mäsa
100 g kozieho syra
4 cherry paradajky
1 červená cibuľa
rastlinný olej
čerstvý tymian
1 strúčik cesnaku
soľ
korenie
Ako na to:
Hlavičky šampiňónov si očistíme, vyberieme nožičku a vydlabeme vnútro, nožičku pokrájame na menšie kúsky. Na panvici si rozohrejeme olej, pridáme mleté mäso, tymian, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme a chvíľu restujeme. K mäsu pridáme vnútro huby a pokrájanú nožičku. Hotovou zmesou plníme klobúčiky šampiňónov, poukladáme na kolieska nakrájanú červenú cibuľu, pokrájané cherry paradajky a posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme 25 minút v rúre rozpálenej na 180 °C. Šampiňóny podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
Zapečená proteínová omeleta
Skúšali ste už niekedy zapiecť našu proteínovú omeletu? My sme to otestovali a musíme povedať, že v kombinácii so zeleninou a šampiňónmi chutí výborne.
1 porcia
- od 2. kroku diétneho plánu
- 30 minút
- bez lepku
Budeme potrebovať:
1 proteínovú omeletu so syrovou príchuťou KetoDiet
50 g cukety
50 g šampiňónov
50 g tvrdého syra
2 cherry paradajky
väčší list mangoldu
soľ
korenie
rastlinný olej
Ako na to:
Cuketu pokrájame na kúsky, šampiňóny na plátky, osolíme, okoreníme a spoločne chvíľu restujeme na rozpálenom oleji, pridáme na prúžky nakrájaný list mangoldu, premiešame a dáme do zapekacej misky. V šejkeri si podľa návodu rozmiešame proteínovú omeletu a nalejeme na zmes. Pridáme nakrájané cherry paradajky a posypeme nastrúhaným syrom. Pečieme asi 25 minút pri 180 °C.
Zapečené palacinky s jablkovým tvarohom
Tiež máte radi naše proteínové palacinky? Čo však ich tentoraz skúsiť trochu inak. Napríklad zapečené s tvarohom, jablkami a vlašskými orechmi.
4 porcie
- od 3. kroku diétneho plánu
- 40 minút
- bez lepku
Budeme potrebovať:
3 proteínové palacinky s vanilkovou príchuťou KetoDiet
1 tučný tvaroh
1 jablko
1 čajovú lyžičku škorice
čakankový sirup
50 g vlašských orechov
1 polievkovú lyžicu masla
Ako na to:
Podľa návodu si pripravíme 3 proteínové palacinky KetoDiet a necháme ich trochu vychladnúť. Medzitým sa pustíme do náplne. Zmiešame tvaroh s nastrúhaným jablkom a pokrájanými vlašskými orechmi. Ak máme kyslejšie jablko, osladíme čakankovým sirupom. Do pripravenej zapekacej misy vložíme prvú palacinku. Uprostred ju po celej dĺžke naplníme tvarohom a z oboch strán prehneme. Rovnako tak pokračujeme s ďalšími dvoma palacinkami. Hneď ako máme palacinky naplnené a poukladané v mise, potrieme ich rozpusteným maslom a dáme zapiecť na 15 minút do rúry na 180 °C, kým nie sú na povrchu ľahko chrumkavé.
Dobrú chuť!
Autori: Iva Karlovská a Nikola Nevečeřalová
Predchádzajúci článok: Sezónny jedálny lístok III: Jesenné polievky, ktoré zahrejú
Tento článok stojí za zdieľanie!