Black Friday najväčšie zľavy v roku!
Navyše zľava 35 % na nápoje s kódom: BFDOZY
Navyše zľava 35 % na nápoje s kódom: BFDOZY
Sychravé jesenné počasie nás nabáda zababušiť sa do deky s niečím na posilnenie. A preto vám prinášame tipy na zeleninové polievky, ktoré zaručene zahrejú, a navyše telu dodajú potrebné vitamíny a ďalšie zdraviu prospešné látky.
Aj v tomto ročnom období sa môžete tešiť z nemalého množstva sezónnej zeleniny, či už si pestujete vlastnú, alebo máte svojho obľúbeného zeleninára, určite je z čoho vyberať. Do jesenného jedálneho lístka zaraďte bežne dostupný zeler, kapustu (čerstvú aj kyslú, ale nedosladenú), tekvicu, karfiol, kel, pór, ale aj tak trochu netradičnú čakanku a mangold.
Nachystať si zeleninovú polievku je ľahké aj pre kuchára začiatočníka. Stačí pár ingrediencií, pol hodinky času a výborná polievka je na svete. Zeleninovú polievku potom môžete zjemniť mliekom, smotanou, posypať čerstvými bylinkami a obohatiť semienkami.
Patrí medzi zeleninu, ktorá je ľahko dostupná od skorej jesene až po celé zimné obdobie. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C na podporu našej imunity, vitamínu B1, ktorý je nevyhnutný pre našu mentálnu sviežosť a odolnosť voči stresu, a vlákniny pre naše zažívanie. Je tiež nezanedbateľným zdrojom kyseliny listovej a draslíka. Čerstvý kel sa výborne hodí do šalátov, je vynikajúci ako ľahká príloha k mäsám a do polievok.
Je oddávna súčasťou každej bylinkovej záhradky. Pôsobí močopudne a dezinfekčne, vďaka čomu čistí močové cesty. Známy je tiež pre svoje schopnosti podporovať trávenie a chuť do jedla, používa sa aj na mierne zníženie krvného tlaku. Obsahuje flavonoidy, silice, kyselinu listovú, vitamíny B a provitamín A, z minerálov stojí za zmienku draslík, vápnik, horčík, mangán, železo a chlór. Patrí medzi základné korenie do polievok, pridáva sa do šalátov, omeliet (pokojne aj do tých proteínových omeliet) a mäsových plniek, skvele doplní aj pečenú či grilovanú rybu.
Patrí medzi listovú zeleninu. Obsahuje vitamín C, A, B, E a ako ďalšia listová zelenina je veľmi dobrým zdrojom nevyhnutného vápnika, horčíka, draslíka a železa. Hoci je mangold pomerne odolná, vytrvalá a ľahko dostupná zelenina, v našom jedálnom lístku si ešte len hľadá miesto. Vyniká svojou mierne sladkastou chuťou podobnou repe, ale v kuchyni ním môžeme ľahko nahradiť i špenát.
Tekvica sa stáva čoraz obľúbenejšou jesennou zeleninou. Niet divu, má totiž pestré možnosti využitia, či už v polievkach, nátierkach, ako príloha k mäsu alebo aj na sladké pečenie. Výhodou je jej ľahké pestovanie, preto na ňu ľahko narazíte v každom zeleninárstve. Obsahuje veľké množstvo betakaroténu, vitamíny E, C, B1, provitamín A, kyselinu pantoténovú, listovú a dôležité omega 3 a 6 mastné kyseliny.
Patrí medzi naozaj lahôdkovú zeleninu, u nás bohužiaľ väčšinou opomínanú. Z väčšej časti ju tvorí voda, vďaka ktorej si zachováva svoju krehkosť. Svojou jemnou chuťou sa hodí do šalátov, je výborná ako príloha a môžete ju zapekať s ďalšou zeleninou alebo s mäsom. Vďaka vláknine priaznivo ovplyvňuje zažívanie, má veľmi dobré čistiace schopnosti. Prispieva tiež k zníženiu cholesterolu. Je zdrojom vitamínu C, vitamínu B, draslíka, vápnika, fosforu, horčíka a mangánu. Pre svoj minimálny obsah sacharidov je ideálnou zeleninou na akúkoľvek redukčnú diétu. So zaradením čakanky do svojej stravy tak nečakajte.
Zeleninu očistíme, karfiol a brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, z ružičiek kelu odstránime vrchné lístky, pór nakrájame na kolieska, z mangoldu vyrežeme stonky, ktoré nakrájame na kúsky, listy dáme nabok, budeme ich pridávať neskôr. Rozohrejeme si ghí a zeleninu chvíľu restujeme, zalejeme vývarom, osolíme, okoreníme a dáme variť. Po desiatich minútach pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, na prúžky nakrájané listy mangoldu a varíme ďalších desať minút. Hotovú polievku posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Čakanku si umyjeme, rozpolíme a tvrdú časť odkrojíme. Lístky nakrájame na prúžky a zľahka ich orestujeme na ghí alebo masle, pridáme rascu a zalejeme syrovou proteínovou polievkou pripravenou podľa návodu, dochutíme a posypeme opraženými ľanovými semienkami.
Tekvicu umyjeme, rozpolíme a odstránime semienka, nakrájame na kúsky a na rozpálenom oleji chvíľu restujeme, pridáme vývar, zázvor, muškátový oriešok, osolíme a privedieme do varu. Varíme na miernom plameni do zmäknutia. Medzitým si ľahko opražíme semienka, môžeme nasucho alebo na kokosovom oleji. Uvarenú tekvicu rozmixujeme na hladký krém, zjemníme kokosovou smotanou a podávame posypané opraženými semienkami.
Tento článok stojí za zdieľanie!
Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.