💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Obľúbené nápoje, čo zaženú hlad a neprinesú kilá navyše. Ba naopak

10. 12. 2018Tento článok vám zaberie 8 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, či môžu určité nápoje skutočne nahrádzať plnohodnotné jedlá? A ak áno, viete, aké nápoje zvoliť a ktorým sa, naopak, radšej vyhnúť oblúkom, zvlášť ak sa práve snažíte zhodiť nejaké to kilo? To, a oveľa viac, vám zodpovieme na nasledujúcich riadkoch.

Žena drží v ruke zelený shaker KetoDiet a proteínovú ľadovú kávu s čokoládovou príchuťou.

Nie je nápoj ako nápoj

Keď sa povie nápoj namiesto jedla, ako prvé sa vám najskôr vybaví obľúbené smoothie. Ovocie i zelenina nepopierateľne patria do zdravej stravy. Oboje je pre nás prirodzeným zdrojom dôležitých vitamínov a vlákniny. Nesmieme však zabúdať, že predovšetkým v ovocí sa nachádza veľké množstvo cukru. A tak aj tu platí populárne pravidlo ,všetko s mierouʻ. Ako je to teda s ovocnými a zeleninovými smoothie?

Čerstvé smoothie ÁNO, len sa držte pár pravidiel

Dokážete si predstaviť, že si naraz pochutnáte na jednom banáne, polovici manga, 2 jablkách a hŕstke malín? Takúto porciu ovocia by ste do seba najskôr na posedenie vôbec nedostali, a to hlavne vďaka vláknine, ktorá by vás zasýtila. Čo sa však stane, keď si z tohto množstva ovocia doprajte lákavé farebné smoothie zbavené všetkej vlákniny, ktorá vám po odšťavení zostane na dne prístroja? Tušíte správne. Vypijete veľa jednoduchých cukrov. Z pohľadu obsahu cukru a kalórií už potom nie je veľký rozdiel, či si pochutnáte na tomto „zdravom“ nápoji, alebo zjete dve až tri čokoládové tyčinky.

Čerstvé smoothie navyše obsahuje len minimum dôležitých bielkovín, ktorých množstvo je potrebné vtedy, ak sa práve snažíte zhodiť pár nadbytočných kilogramov, v jedálnom lístku postrážiť. Vďaka absencii vlákniny aj bielkovín tak budete po tomto „jedle“ veľmi skoro hladní.

Ako na smoothie bez výčitiek?

Nedávame stopku ovocným a zeleninovým nápojom, len by ste nimi nemali príliš často nahrádzať bežné hlavné jedlá, aby ste sa neochudobnili o potrebné živiny. Ak už však máte po proteínovej diéte, nie je najmenší problém dať si napríklad na dopoludňajšiu desiatu alebo raňajky práve svoje obľúbené smoothie. Pripravte si ho však sami doma, nech bezpečne viete, čo si doň mixujete. Kombinujte menej sacharidové druhy ovocia, ako sú maliny, čučoriedky, nektárinky alebo jablká, so zeleninou.

V smoothie je výborný napríklad baby špenát, uhorka alebo červená repa, ale skúsiť môžete aj netradičnú čakanku či rukolu. Vybrané kúsky ovocia a zeleniny si na zachovanie vlákniny rozmixujte celé a aspoň pár gramov bielkovín doplňte niekoľkými lyžicami gréckeho alebo obyčajného bieleho jogurtu. Zdravé tuky potom vášmu nápoju dodá avokádo. Túto výdatnú desiatu však odporúčame v dňoch, keď sa chystáte športovať.

A po akom nápoji siahnuť, keď nemáte času nazvyš? Skvelým doplnením zdravého vyváženého menu sú kvalitné zdroje bielkovín v podobe proteínových nápojov.

Ako vyberať proteínový nápoj?

Mnohí z vás sa možno donedávna na proteínový nápoj pozerali tak trochu cez prsty. Preto treba najprv vysvetliť, čo to proteínový nápoj je, akým spôsobom sa vyrába a prečo s ním tak radi dopĺňame pestrú stravu.

Základom väčšiny dostupných proteínov je srvátka. Srvátka je súčasťou kravského mlieka a dopracujeme sa k nej, ak z mlieka odstránime jeho ďalšiu zložku – kazeín. Kazeín je tiež bielkovina a predstaviť si ho môžete ako hrudkovitú zložku mlieka, prakticky tvaroh.

Zvyšná tekutá zložka, ktorá sa oddelí, je práve srvátka. Srvátka sa na rozdiel od kazeínu ľahšie rozpúšťa vo vode a má skutočne vysokú hodnotu stráviteľnosti, čo znamená, že ju naše telo využije naplno a bez zbytočného odpadu, ktorý by tráviacim ústrojenstvom iba prešiel bez väčšej pridanej hodnoty. Čo to pre nás znamená? Srvátka je výhodným zdrojom rýchlo stráviteľných bielkovín, ktoré dokáže naše telo poriadne využiť na stavbu svalstva.

Koncentrát, izolát a hydrolyzát? Odteraz vás už cudzie názvy nezaskočia

Aby ste sa hravo zorientovali v zložení proteínových nápojov, je fajn vedieť, aké rozdiely sú práve medzi koncentrátom, izolátom a hydrolyzátom. Zjednodušene povedané, je to označenie proteínov podľa toho, koľko srvátky obsahujú. Spoznáte vďaka tomu však aj obsah laktózy, mliečneho tuku aj to, ako ľahko stráviteľný nápoj bude. Poďme si jednotlivé typy predstaviť v poradí koncentrát, izolát a hydrolyzát. Hneď sa dozviete prečo.

1. Srvátkový koncentrát ako skvelý štart

Koncentrát obsahuje do 80 % srvátkovej bielkoviny, hodnoty sa však môžu pohybovať aj okolo hranice 30 % až 40 %. Pamätajte na pravidlo, čím viac percent, tým lepšie. V koncentrátoch nájdete aj väčšie množstvo laktózy a mliečneho tuku, čo u niekoho môže zapríčiniť horšie trávenie. Každý organizmus však trávi trochu inak, takže uvidíte, čo vám sadne. Výhodou vyššieho obsahu mliečneho tuku a laktózy je, že tieto proteíny lepšie chutia.

2. Srvátkový izolát alebo zlatá stredná cesta

Pri izolátoch už prevyšuje obsah srvátkovej bielkoviny 80 %, takže v nich nájdeme aj menšie množstvo laktózy alebo mliečneho tuku. Cenovo sa budú pohybovať o niečo vyššie než koncentráty. Oproti koncentrátom by však mali byť tieto proteíny o niečo lepšie stráviteľné.

3. Hydrolyzát ako kráľ proteínov?

Hydrolyzát by mal byť najstráviteľnejším a najkvalitnejším druhom srvátkovej bielkoviny predovšetkým vďaka technológii jeho spracovania. Tieto proteíny však bývajú chuťovo najslabšie a pre zložitejšiu technológiu spracovania sú tiež najdrahšie. Tento kvalitný proteín sa hodí najmä pre aktívnych športovcov. Na chudnutie a doplnenie bežnej stravy bude úplne stačiť kvalitný koncentrát, izolát alebo ich kombinácie

Ako je na tom proteínový nápoj KetoDiet?

Náš proteínový nápoj sme vybavili vyváženou skladbou všetkých uvedených variantov, teda zmesou bielkovín v zložení hydrolyzovaný kolagén, srvátkový kazeín, sójový bielkovinový izolát a kvalitný srvátkový koncentrát. Pridali sme navyše tiež dôležité vitamíny a minerálne látky, aby vám nič nechýbalo.

Dosť bolo teórie. Poďme ochutnávať a objavovať trendy

Príchuti proteínových nápojov môžete bez obáv striedať napríklad podľa chuti aj nálady a nebojte sa skúšať nevšedné novinky, ktoré vám zaistia potrebné množstvo bielkovín. Ich príprava je navyše blesková, skvele sa hodia na cesty aj do práce.

Nájdite si nápoje, ktoré vám budú chutiť, a naučte sa ich pripravovať v ľubovoľnom množstve vody. Ak proteín viac zriedite vodou, jeho zloženie tým nezmeníte.

Pre zaujímavosť! Zloženie proteínu sa nezmení, ani ak ho použijete napríklad pri pečení.

3 tipy redaktorky

#Coffeelovers, tešte sa

Už ste ochutnali proteínovú kávu s príchuťou čokolády? Ja osobne až tento týždeň a musím povedať, že ma príjemne prekvapila. Na rýchle doplnenie príjmu bielkovín úplne ideálna vec. Pre mňa dokonca niečo ako dezert. Kávu som pripravovala s väčším množstvom vody a trochou mlieka. Veľmi dobre sa rozpúšťa, čo oceníte, až keď sa stretnete s proteínmi, ktoré majú horšiu rozpustnosť. Dobrá rozpustnosť šetrí čas aj nervy. Káva je ideálne sladká – testujte množstvo vody podľa vlastných preferencií – a vďaka pridaným kockám ľadu aj osviežujúca. Veľmi ma baví chuť a vôňa kakaa, ktoré celý nápoj oživuje. No a to najlepšie na záver, ako správna káva obsahuje aj kofeín.

Vopred vyvážené smoothie           

Ak je smoothie vaša srdcovka, ale neviete, akým spôsobom počítať ingrediencie do ovocného nápoja tak, aby obsahoval vyvážené množstvo živín a sedel do vášho diétneho plánu, mrknite na ovocné smoothies KetoDiet, vďaka ktorým si s počítaním nemusíte lámať hlavu. Vysoký obsah bielkovín je v nich už samozrejmosťou. V rámci testovania ketosmoothies u mňa víťazí proteínový nápoj s lesným ovocím, v ktorom okrem množstva bielkovín nájdete aj kúsky sušených malín alebo čučoriedok. Ja som milovníkom sladkokyslej chuti, takže je to pre mňa jednotka.

Už len posledný rýchly „life hack“           

Ako ste si už možno všimli na fotografiách, veľmi som si obľúbila malý šejker s druhým dňom. Vždy som do práce alebo posilňovne nosila jeden šejker a veľa malých plastových škatuliek s proteínom alebo rôznymi predtréningovými doplnkami stravy. Vlastne som niekedy so sebou brala aj viac šejkerov a dokážete si predstaviť, že som každý deň vyzerala, ako keď sa niekam sťahujem. Tieto roztomilé menšie šejkery, do ktorých dopredu pripravíte dve porcie obľúbeného nápoja, sa stali mojimi obľúbenými zlepšovákmi, vďaka ktorým teraz šetrím miesto v kabelke alebo taške na cvičenie.

V prípade, že ste proteín ešte nikdy neochutnali alebo s ním nemáte žiadne skúsenosti, teraz už pri jeho výbere nebudete tápať. Ktorá príchuť u vás vyhrá?

Krásnu proteínovú zimu!

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov