🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

VIDEO: Naozaj viete, čo je ketóza a ako sa do nej dostať?

16. 11. 2021Tento článok vám zaberie 3 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Čerpať energiu z vlastných tukových zásob, a tým chudnúť? Aj tak sa dá jednoducho popísať ketóza. Ako sa do tohto takmer zázračného stavu dostať a prečo si naň musíte pár dní počkať?

Výživový poradca Jiří Skála pri natáčaní videa o chudnutí s KetoDiet

Chcem do ketózy. Zn. Hneď!

Aby sa vaše telo dostalo do stavu zvaného ketóza a začali ste efektívne chudnúť, je potrebné výrazne upraviť stravu a to hlavne pomer jednotlivých makroživín. Sacharidy znížite na minimum, bielkoviny ľahko pridáte a doplníte zdravé tuky i zeleninu. Ak si taký jedálny lístok nechcete alebo neviete zostaviť, stačí siahnuť po jednom z vopred poskladaných diétnych plánov KetoDiet.

Vďaka tejto zmene stravovacích návykov začne vaše telo čerpať energiu z vlastných uložených tukových zásob. Buďte však trpezliví. Pár dní potrvá, než telo vyčerpá vlastnú zásobu glykogénu, a zistí, že mu sacharidy, ktoré ste teraz v strave obmedzili, začínajú chýbať. Až potom sa prepne do ketózy.

Niekedy navyše prepnutie nepríde ako lusknutím prstov. V prvých dňoch, keď sa telo so zmenou stravy vyrovnáva, vás môže (no nemusí) stretnúť tzv. sacharidová chrípka. Vydržte! Za pár dní prejde a začnete sa cítiť skvele.

 

Ako spoznám, že som v ketóze

Keď sa vaše telo „prepne“ do ketózy, začne páliť vlastné tukové zásoby. Preto u ľudí, ktorí nemajú nadváhu, práve dvakrát nefunguje. Ak však máte čo páliť, do ketózy by ste sa mali dostať za 2 až 5 dní po úprave stravy. Záleží na vašom aktuálnom zdravotnom stave, diétnej minulosti, rýchlosti metabolizmu, ale aj na pohlaví alebo veku. A ako na sebe spoznáte zmenu? „Dajte na svoje pocity. Začnú vám ubúdať kilá aj centimetre a nebudete hladní,“ vysvetľuje Martina Weisserová. Môžete zaznamenať aj príval čerstvej energie až euforickej nálady.

Na kontrolu môžete siahnuť tiež po tzv. indikačných papierikoch, ktoré z moču zistia, že ste sa do ketózy dostali – v tomto stave by mali zružovieť či zfialovieť. Kúpite ich bežne v lekárni. Berte ich však s rezervou. Tieto diagnostické prúžky nespoznajú všetky druhy ketolátok a navyše intenzita sfarbenia nezodpovedá „sile ketózy“.


Chcete viac informácií? Prečítajte si všetko o ketóze

Alebo sa obráťte na našich skúsených výživových poradcov.

Na otázky vám odpovedia po telefóne, e-⁠mailom alebo v on-line čete. Záleží, aká forma vám vyhovuje.


Výživový poradca Jiří Skála pri natáčaní videa o chudnutí s KetoDiet

Vedeli ste, že:

  • Stav ketózy nastáva v tele po vyčerpaní glykogénových zásob zo sacharidov (cca za 2 – 5 dní).
  • Ketózu môže sabotovať aj vyšší príjem bielkovín, ktoré sa za určitých okolností môžu premeniť na glukózu. S našim odborníkmi zostaveným diétnym plánom si s tým však nemusíte lámať hlavu.
  • Ketóza je prirodzený stav nášho organizmu.

Fotografie a video: KetoDiet

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Diéta a alkohol. Prečo si nerozumejú?

Keď budete piť alkohol, do ketózy sa zrejme len tak neprepnete. Čo o pití alkoholu pri diéte hovoria výživoví poradcovia?
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov