🌸 Jarný výpredaj až –50 % 🌸 Tiež môžete využiť ⚡ bleskovú zľavu 20 % na všetko nezľavnené.* Len do štvrtka s kódom FLASH20SALE

Kolagén – bojovník za krásu i zdravie

7. 3. 2022Tento článok vám zaberie 3 min čítaniaredakcia KetoDiet

Hydratovaná a pružná pokožka bez celulitídy, pleť bez hlbokých vrások, pevné a lesklé vlasy. Nehovoríme o 20-ročnej žene z prehliadkových mól, reč je o hlavných benefitoch kolagénu. Poďme sa pozrieť, v čom je kolagén typu I skvelý, a prečo nesmie chýbať ani vo vašej kozmetickej taške.

Pružnú a hebkú pokožku môžete získať aj s pomocou kolagénu.

Najdôležitejšia bielkovina ľudského tela

Kolagén je základná stavebná hmota ľudských spojivových tkanív. Pre predstavu – tvorí zhruba 30 % všetkých bielkovín v našom tele. Ako už vyplýva z pôvodu slova, z gréckeho kólla – lepidlo a genea – výroba, stará sa o to, aby naša pokožka a tkanivá boli pružné, pevné a držali pri sebe. 

Nie je kolagén ako kolagén

Existuje 27 typov kolagénu. V ľudskom tele je najviac zastúpený kolagén typu I, je ho až 90 %. Nájdeme ho predovšetkým v pokožke, v kostiach a v spojivových tkanivách. Za zmienku stojí určite aj kolagén typu II, obsiahnutý hlavne v chrupavke, ktorá pokrýva povrch kostí, a v kĺboch.

Kde všade môžeme nájsť kolagén?

Kde všade môžeme nájsť kolagén?

  • očné bielka
  • šľachy
  • pokožka
  • chrupavka
  • kosti
  • svalová hmota

Nečakajte na starobu

Kolagén je síce prirodzenou súčasťou ľudského tela, ale ako to už býva, s vekom strácame schopnosť si ho vyrábať v dostatočnom množstve a kvalite. Pôvodne zložitá bielkovina sa rozpadá na jednoduchý proteín, pokožka ochabuje, stráca svoju pružnosť aj pevnosť, vrásky sa prehlbujú a vlasy slabnú. 

Medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života začne strácať naša pokožka a tkanivá minimálne 1 % kolagénu ročne. Vplyv na stratu kolagénu má aj fajčenie, slnečné žiarenie a životný štýl. 

Čas síce nezastavíme, ale dobrou správou je, že kolagén môžeme koži aj telu dodať už teraz vyváženou stravou, bohatou na aminokyseliny, a vhodnými doplnkami stravy

Krása zvnútra

Iste, môžete používať aj rôzne kozmetické výrobky s prídavkom kolagénu alebo podstúpiť niektorý zo zákrokov u plastického chirurga. Ale ani jedno vašej pokožke a zdravému fungovaniu tela príliš neprospeje, teda nie dlhodobo. Molekuly kolagénu obsiahnuté v omladzujúcich krémoch sú totiž príliš veľké na to, aby ich mohla vaša pokožka dostatočne vstrebať a chirurgické zákroky sú len dočasné riešenie. 

Ak naozaj túžite mať pevnú a pružnú pokožku, vyživujte ju zvnútra!

Ako na to?

Kolagén je bielkovina živočíšneho pôvodu a len vďaka pomerne zložitým chemickým procesom sa do tkanív a kože naozaj dokáže vstrebať. Jednou, a zároveň najúčinnejšou možnosťou, je užívanie morského kolagénu spoločne s vitamínom C, ktorý zlepšuje absorpciu a podporuje prirodzenú tvorbu kolagénu v ľudskom tele. Oproti hovädziemu alebo bravčovému kolagénu sa morský kolagén vstrebáva dokonca 1,5-krát rýchlejšie. Vyskúšajte prémiový kolagén.

Premium kolagén

V čom je premium kolagén taký skvelý?

  • Zlepšuje hydratáciu pokožky a pomáha zbaviť sa strií a celulitídy.
  • Pôsobí proti starnutiu kože – zvyšuje jej pružnosť, vyhladzuje hlboké vrásky.
  • Posilňuje pevnosť nechtov a lesk vlasov.
  • Vyživuje svaly a pohybový aparát.
  • Má pozitívne účinky na pružnosť šliach.
  • Je hydrolyzovaný – teda vo forme, ktorú telo ľahko strávi a využije.
  • V jednej dávke je 5 000 mg kolagénu.

Vyskúšajte prémiový kolagén

Zaujímajú vás účinky premium kolagénukolagénových srdiečok? Mrknite na krátke porovnávacie video:

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov