Zľava 25 % na proteínové nápoje KetoDiet

Zľava 25 % na proteínové nápoje

Platí na nezľavnené s kódom: 25DRINKY24D

Vyberte si

Jarný detox. Potrebujem ho alebo nie?

5. 4. 2018Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Doľahla na vás s príchodom jari typická únava? Ak sa necítite vo svojej koži, zle sa vám spí, trápi vás trávenie a vaše vlasy ani pleť nežiaria ako predtým, potrebujete vzpruhu. Ak chcete pocítiť príval čerstvej energie a k tomu navyše zhodiť pár nadbytočných kilogramov, mohla by vám pomôcť jarná očista. O tom, aký detox je vhodný a či vôbec má zmysel sa do neho púšťať, sme viac priblížili v tomto článku.

Mladá žena drží v ruke zeleninové smoothie a usmieva sa.

Kedy detox podstúpiť?

Ak ste sa ešte nikdy o detoxikáciu nepokúšali, poďme si tento proces trochu priblížiť. Pretože sa názory na potrebu očisty tela často rozchádzajú – niekto je jej zarytým odporcom, iný sa, naopak, hocikedy rád púšťa aj do extrémnych pôstov – je potrebné uviesť, že nie je celkom pravda, že by sa telo nedokázalo čistiť samo.

Prirodzene sa organizmus škodlivín zbavuje vďaka tzv. detoxikačným orgánom, pečeni a obličkám. Tým je však niekedy potrebné pomôcť. A to hlavne preto, že polotovary, priemyselne spracované, príliš slané alebo sladké potraviny, naše orgány zaťažujú viac ako potraviny čerstvé. 

Ak sa zdravo stravujete po celý rok, pravidelne sa prechádzate alebo beháte na čerstvom vzduchu a ešte k tomu dostatočne pijete vodu, máte vyhrané. Vaše telo by sa totiž v rámci bežného fungovania malo zvládnuť očistiť samo. Vy ostatní, ktorí z času na čas zhrešíte, čítajte ďalej.

Vyberte si pre seba správnu očistu

Existuje množstvo návodov a detoxikačných menu, ktoré obsahujú viac či väčšinou menej jedál za deň. Pozor si dajte na hladovky, zázračné a často drahé detoxikačné doplnky a najrôznejšie domáce klystíry. Tým sa radšej vyhnite.

Určite tiež narazíte na jednostrannú stravu, čo znamená, že počas detoxu jete iba jeden druh potravín (napr. zeleninu, ovocie alebo ryžu) či tekutú stravu, pri ktorej len pijete, a to rôzne šťavy, smoothie, bylinné čaje či zeleninový vývar. Ak vám monotónna alebo tekutá strava neprekáža, môžete si ich účinok vyskúšať.

Aj proteínová diéta pôsobí na telo ako detox. Zároveň vám však zabezpečí potrebnú dennú porciu živín, vitamínov a minerálov na rozdiel napríklad od jednostranného detoxu. Takže ak sa do proteínovej diéty chystáte pustiť, iný typ očisty pred ňou nedržte.

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek detox, snažte sa vždy počúvať svoje telo. Nedávajte sa na nič radikálne, ak sami neveríte, že to dodržíte. Každý by mal vedieť zhodnotiť, tiež však prehodnotiť svoje stravovacie návyky. To platí aj čo sa týka dĺžky celého detoxu. Niekomu stačí napríklad len na 1 až 2 týždne vynechať alkohol, cigarety, kávu, sladkosti a strážiť si pitný režim a razom je z toho pre jeho telo očistná kúra.

Základné pravidlá detoxikácie

  • Dostatočne pite vodu, a to 2 – 4 litre. Dôležité je piť o niečo viac, než bežne zvyknete, aby ste svojmu telu pomohli rýchlejšie vyplaviť škodliviny.

  • Zvýšte prísun vlákniny, aby sa vám lepšie trávilo. Jedzte veľa zeleniny.

  • Odoprite si alkohol, cigarety, ale aj kofeín.

  • Vynechajte sladkosti, slané pochutiny, návštevy fast foodov, nejedzte polotovary a ďalšie strojovo spracované potraviny, aby ste svoje telo prestali zanášať škodlivinami, ktoré tieto potraviny obsahujú.

  • Každý deň sa aspoň na pol hodiny prejdite vonku, aby ste sa nadýchali čerstvého vzduchu a váš organizmus sa poriadne okysličil.

Stačia na očistenie tela 3 dni?

Ako už viete, aj dĺžka očisty závisí len od vás a od vášho tela. Existujú 2- až 3-dňové detoxy, ale aj dôkladné očistné kúry, ktoré môžu trvať i dlhšie ako jeden mesiac (napr. tradičný veľkonočný pôst). Aby mala detoxikácia organizmu správny účinok, rozumné je čistiť sa aspoň 7 – 14 dní.

Už po niekoľkých dňoch očisty sa začnete cítiť ľahšie. Bonusom bude niekoľko zhodených kilogramov, rozjasní sa vám pleť, budete mať pevnejšie vlasy a nechty, zlepší sa vám trávenie, už nebudete mať žiadny pocit nafúknutého brucha a hlavne by ste mali pocítiť príval čerstvej energie.

Posledný deň očisty navyše nemusí znamenať koniec. Naopak. Aby ste svoje očistené telo hneď zase „nenaplnili“ toxínmi, držte sa našich piatich pravidiel aj naďalej a vďaka nim odštartujte svoj nový a zdravší životný štýl. A ak sa vám podarí pri zdravom životnom štýle vydržať, už žiadne jarné, letné ani akýkoľvek iný detox potrebovať nebudete.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Prerušovaný pôst jednoducho alebo všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Pozrite sa

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov