💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

8 tipov, ako doma začať cvičiť. A s radosťou!

3. 2. 2020Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaredakcia KetoDiet

Už dlho ste odhodlaní začať športovať, ale vždy vám to niečo pokazí? Málo času, nedostatok priestoru, nevhodné oblečenie? Skoncujte s výhovorkami a obujte sa do cvičenia doma.

Žena cvičí doma na podložke cvik s vlastnou váhou plank.

Všetko ide, keď sa chce

Domáce cvičenie umlčí mnoho výhovoriek vo vašej hlave. Máte málo času? Ušetríte hodinu potrebnú na presun do fitka. Nemáte vhodné oblečenie? Doma môžete cvičiť pokojne vo vyťahanom tričku a teplákoch. Nechcete sa upravovať alebo sa necítite pri cvičení pred ľuďmi dobre? Nevadí, doma vás nikto neuvidí.

Začiatky sú vždy ťažké, ale s našimi tipmi to zvládnete raz-dva.

1. Prečo vlastne cvičíte a čo je vaším cieľom?

Motivuje vás to, že nezapnete obľúbené džínsy a proste si ich musíte ešte niekedy obliecť? Trápi vás chrbát a túžite si zaviazať šnúrky bez bolestí? Máte vnúča na ceste a chcete sa s ním hrať bez vyčerpania? Super! Svoj cieľ si predstavte vždy, keď sa vám do cvičenia nebude chcieť.

Nechudnite kvôli manželovi, nepatričným pohľadom okolia alebo strachu ukázať sa v plavkách. Cvičte kvôli sebe.

2. Čo budete cvičiť?

Odhodlali ste sa na cvičenie, pustili si hudbu, obliekli sa do športového a teraz stojíte uprostred obývačky a premýšľate, čo budete vlastne robiť? Vyhnite sa tomu a tréning si pripravte vopred. Spíšte si ho tak, nech naň pohodlne vidíte a nemusíte cviky loviť v pamäti.

Alebo si zacvičte podľa videa. Vyskúšať môžete náš tréning na celé telo, ktorý zvládne úplný začiatočník, ale zapotí sa pri ňom aj pokročilý športovec.

3. Pravidelnosť je cesta k úspechu, ale neprežeňte to!

Cvičiť nárazovo alebo keď sa práve stretnú všetky konštelácie hviezd, naozaj nestačí. Naplánujte si cvičenie pravidelne na rovnaký čas. Po prvých pár týždňoch sa z povinnosti stane zvyk a cvičenie sa stane súčasťou dennej rutiny, na ktorú sa budete tešiť. Pozor však, nech neprepálite štart. Zo začiatku bohato stačí cvičiť 2- až 3-krát týždenne 30 – 60 minút.

4. Pochváľte sa priateľom

Nič vás v dňoch, keď sa vám nechce vstať z gauča, nemotivuje viac, než kamarátkin dotaz „tak ako sa ti cvičilo?“ Určite sa vám nebude chcieť priznať, že miesto potenia v tričku ste sa váľali v pyžame pri televízii. Oveľa radšej sa po mesiaci pochválite, že máte dole dve kilá a cítite sa skvele. Zmieňte sa o svojom cvičení svojim najbližším. Možno sa tiež odhodlávajú športovať a vy ich nakopnete. Zdieľaná radosť z úspechu je potom dvojnásobná radosť.

5. Vyžiadajte si pokoj od zvyšku domácnosti

Ideálne cvičte v čase, keď ste doma sami. Máte bábätko? Naplánujte si cvičenie vtedy, keď spí. Ak potrebujete cvičiť popoludní, keď máte rodinu doma, požiadajte ich, aby vám nechali súkromie. Nikomu nie je príjemná tlupa „čumilov“ za chrbtom, obzvlášť, keď nebudú mať nič lepšie na práci a každý váš pohyb pohotovo a „vtipne“ okomentujú.

Ak máte chuť, môžete cvičiť spoločne s partnerom alebo s bábätkom. Tipov na cviky vo dvojici alebo na cvičenie pre mamičky je na internete veľa.

6. Vytvorte si príjemnú atmosféru

Oblečte si príjemné a pekné oblečenie, pustite si svoju obľúbenú motivačnú hudbu a odstráňte z dosahu všetko, čo by vám pri pohybe mohlo prekážať. Zdá sa to ako maličkosť, ale v príjemnom prostredí sa cvičí oveľa lepšie.

7. Urobte si chvíľku len pre seba

Keď cvičíte, existujete len vy a zvyšok sveta sa zastaví. Že práve doprala práčka alebo zvoní telefón? Všetko počká. Nenechajte sa rozptyľovať. Skúste si veci naplánovať tak, aby hodinka cvičenia bola vyhradená naozaj len pre vás. Zaslúžite si to. Uvidíte, že pod vplyvom endorfínov a nadšenia z pohybu zvládnete všetky odložené veci tak nejako ľahšie a s nadhľadom.

8. Vyhovárate sa? A chcete to naozaj?

Ak pred cvičením nájdete tisíce výhovoriek a ani jeden dôvod, prečo sa do toho pustiť, možno teraz nie je ten pravý čas začať s cvičením. Pravdepodobne vám chýba správna motivácia. Skúste sa ešte raz zamyslieť, čo od cvičenia očakávate a čo vám môže priniesť.

120 minút týždenne za zdravšie a krajšie telo stojí, nie? Tak ako sa hovorí: s chuťou do toho a polovica je hotová!

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Nepoľavujte! Poznáme fígle, s ktorými motiváciu pri chudnutí nestratíte

Motivácia na cvičenie stále neprišla? Možno ju nájdete v našom článku so šiestimi osvedčenými tipmi, ako si motiváciu udržať. 
Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov