🌸 Jarný výpredaj až –50 % 🌸 Tiež môžete využiť ⚡ bleskovú zľavu 20 % na všetko nezľavnené.* Len do štvrtka s kódom FLASH20SALE

Nepoľavujte! Poznáme fígle, s ktorými motiváciu pri chudnutí nestratíte

30. 1. 2023Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Začali ste (možno už tradične) od Nového roka chudnúť, lenže kilá nejdú dole tak rýchlo, ako ste si predstavovali? A preto navyše vaša motivácia začína pomaly, ale isto ochabovať? Nevzdávajte to. Vyskúšajte naše praktické rady, ktoré na udržanie motivácie naozaj fungujú, a želanie schudnúť si tento rok konečne splníte. A to ľavou zadnou!

Mladá žena v pletenom svetre sa usmieva. S keto diétou jete pravidelne a nehladujete.

6 osvedčených tipov, ako nestratiť motiváciu

1. Hlásna trúba alebo Prezraďte to na seba

Dajte ľuďom vo svojom okolí – rodine, priateľom či kolegom – vedieť, že ste sa pustili do chudnutia. Verejný záväzok skvele funguje. Predsa sa nechcete dať zahanbiť. Hneď ako totiž poľavíte, okrem vás samotných si prípadný neúspech všimnú aj ostatní. Uvidíte, že sa vám potom bude oveľa horšie vysvetľovať, prečo si dávate miesto zeleniny čipsy, alebo prečo vaše bežecké topánky stále žiaria novotou.

TIP pre cynikov!

Využite svoj facebookový profil alebo instagramový účet ako osobný denníček na chudnutie, do ktorého si budete zapisovať všetky svoje čiastkové úspechy aj aktuálne pocity.

2. S ľuďmi na rovnakej vlne

Môže sa stať, že nemáte chuť na diétnu večeru, alebo sa vám dnes nechce cvičiť, aj keď dobre viete, že by ste mali. Ten správny parťák vás nenechá v štichu a výhovorky, ktorých máte vždy pár v rukáve, vám budú nanič. Aj keď vonku padajú fúriky, bude čakať v dohodnutý čas na obvyklom mieste alebo vám pošle fotku svojho najnovšieho fit receptu. Vy tak budete hneď vedieť, čo si zajtra uvariť, alebo vás to vyburcuje, aby ste vymysleli inšpiráciu na odplatu. A čo takto nájsť si ešte spoločný cieľ? Napríklad si zabehnúť preteky na 5 kilometrov.

Nemáte v okolí nikoho, s kým by ste chceli chudnúť?

Nájdite si sparing partnera v skupine Moja KetoDiet na Facebooku. 

3. Dôležitý životný míľnik

Niekomu ako motivácia na chudnutie postačí zaobstarať si o veľkosť či dve menšie nohavice, iný potrebuje zakrúžkovať konkrétny dátum v kalendári. Dátum, ktorý bude značiť výnimočnú udalosť. Máte ho? Môže ísť o svadbu, maturitný ples vašej ratolesti, blížiacu sa dovolenku alebo iné pre vás dôležité životné jubileum, na ktorom sa chcete cítiť dobre. Veď aké by to bolo osláviť budúce narodeniny o veľkosť štíhlejší?

Najlepšie na tom je, že onen kľúčový dátum nebude vašou cieľovou páskou. Ako hovorí svetoznáma svetová fitnestrénerka Kayla Itsinesová: „Cvičenie aj zdravé stravovanie nie je destinácia, je to cesta.“ Preto zdravší životný štýl, ktorý ste si vzali (alebo si čo nevidieť vezmete) za svoj, už len tak neopustíte. K starým stravovacím návykom, a s nimi aj k pôvodnej postave, sa už predsa vrátiť nechcete.

Ako si motiváciu pri chudnutí udržala Miša z KetoDiet?

„Pri chudnutí s našimi produktmi ma najviac motivovalo okolie držali mi palce najlepšie kamarátky a tiež kolegovia z práce. Vpred ma hnala aj vidina „stratených kíl“, vďaka ktorým sa mi teraz lepšie behá, a nemôžem zabudnúť ani na oblečenie, ktoré si teraz môžem kúpiť  hneď o niekoľko veľkostí menšie.“

4. Jasné ciele a pravidelné odmeny

Pripravte si diétny plán, ktorý si rozfázujte na niekoľko reálnych čiastkových cieľov. Za každý splnený cieľ, t. j. napríklad za každé 4 zhodené kilá, sa náležite pochváľte a odmeňte. Prichystajte si také odmeny, aby ste sa na ne tešili. Výborne funguje rozmaznávanie seba samého, ako je návšteva kozmetického salóna, pedikúra, masáž či nový účes u kaderníka. A vrcholnou odmenou môže byť obmena šatníka, pretože nové oblečenie budete na štíhlejšiu postavu rozhodne potrebovať.

5. Nelichotivá fotka vždy na očiach

Chodíte nakúkať do chladničky alebo do špajzy, pretože máte chuť na sladké? Prestaňte túžiť po nezdravých lákadlách a povedzte si, že 3 minúty slasti za následné výčitky svedomia nestoja. Alebo ste ochotní ich vymeniť za štíhlejšie telo? Buď teda žiadne nezdravé maškrty a sladkosti nekupujte, alebo sa jednoducho odraďte jednou zo svojich nie príliš vydarených snímok. Stačí si svoju proporčne nežiaducu fotku prilepiť na dvierka a narazíte na ňu zakaždým, keď vás prepadne chuť na niečo „dobrého“.

6. Investícia, ktorá sa oplatí

Nenechajte svoje ťažko zarobené peniaze vyjsť navnivoč. Na zaobstaranie diétneho balíčka a permanentky do fitka ste si určite nejaký čas šetrili, preto by bola veľká škoda ich naplno nevyužiť. Pokiaľ však máte pocit, že sú aj tak ako motivácia málo, investujte ešte do konzultácie redukčného jedálneho lístka u skúseného výživového poradcu alebo si zaplaťte osobného trénera. Ich čas a úsilie vynaložené na vašu vysnívanú postavu predsa nechcete len tak zahodiť. Navyše dohodnuté konzultácie alebo tréningy sa rušia podstatne horšie, ako keď si máte ísť zacvičiť sami.

Keď už motiváciu netreba

Viete, že motiváciu si nebudete musieť udržiavať nastálo? Stačí, keď vám vystačí dovtedy, kým si nevytvoríte nový návyk. Potom sa budete zdravo stravovať a pravidelne hýbať s radosťou, pretože si už nebudete vedieť predstaviť, že by ste prestali. Na vytvorenie nového návyku by malo stačiť len 21 dní. Koľko ich už máte za sebou?

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov