Zľava 25 % na proteínové nápoje KetoDiet

Zľava 25 % na proteínové nápoje

Platí na nezľavnené s kódom: 25DRINKY24D

Vyberte si

Pusťte sa do cukety

5. 9. 2014Tento článok vám zaberie 3 min čítaniaredakcia KetoDiet

V posledných rokoch patrí cuketa k najobľúbenejším druhom zeleniny. Dôvod je jasný - dá sa s ňou v kuchyni perfektne experimentovať. A navyše sa skvele hodí na keto diétu!

Cuketa je jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny a skvele sa hodí do keto diéty.

Aj keď by sa mohlo na prvý pohľad zdať, že je cuketa príbuznou uhorky, nie je to tak. Zaraďuje sa k letným tekviciam, ktoré sa zberajú aj niekoľkokrát ročne, pretože rastlina má tendenciu znova rodiť. Plody sú podlhovastého tvaru a môžu vážiť až 2 kg. Pokiaľ však môžeme odporučiť – vyberajte skôr cukety menšieho vzrastu (do 20 cm), sú obvykle chutnejšie a krehkejšie.  

Šupka je najčastejšie zelená, ale môže byť aj žltá alebo žltozelená. V dužine sú mäkké biele semená (podobné, ako má uhorka). Väčšie cukety bývajú často „gumové", ich šupka je veľmi tvrdá a semená horkasté. Určite sa vyhýbajte plodom s mäkkými miestami a žltými alebo hnedými fľakmi. Cukety sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktorá čistí tráviaci trakt a viaže na seba toxické látky.  

Navyše podporuje prirodzený pohyb čriev. Cukety sú významným zdrojom vitamínov A, B a E, kyseliny listovej, draslíka, horčíka, fosforu, vápnika, zinku a železa. Obsahujú tiež veľké množstvo vody (uvádza sa 90 až 95 %) a zároveň majú minimum kalórií, a preto sú vyložene diétne. Najviac výživných látok je tesne pod šupkou. 

Vedeli ste, že cuketa má aj liečivé účinky? 

  • Odvádza nadbytočnú vodu z tela 
  • Podporuje látkovú premenu 
  • Pomáha pri redukcii hmotnosti 
  • Je vhodná pri reume a dne 
  • Spevňuje sliznice 
  • Podporuje trávenie, odstraňuje zápchu 
  • Posilňuje imunitný systém 
  • Stimuluje činnosť obličiek 
  • Podporuje sústredenie. 

Ako cuketu pripravovať? 

Na konzumáciu bez varenia sú vhodné mladé drobné cukety, ktoré lepšie chutia a neobsahujú veľké semená. Žlté cukety majú výraznejšiu chuť a bývajú krehkejšie. Veľké cukety môžu byť jemne horkasté, preto sa používajú skôr v teplej kuchyni. Na mladých cuketách môžeme šupku nechať, ale tie väčšie je lepšie ošúpať. Hnedasté tvrdšie semená môžeme vybrať. 

Cukety sú vhodné aj na zaváranie, nakladanie, zapekanie, grilovanie, smaženie, plnenie a možno ich pridávať aj do polievok či omáčok. Keďže je cuketa menej výraznou zeleninou, nebojte sa spolu s ňou použiť aromatické bylinky alebo výraznejšie druhy zeleniny. Vašej fantázii sa medze nekladú. 

 

Ak sa rozhodnete cuketu alebo inú zeleninu vyprážať, pozrite sa, aký olej na vyprážanie je najlepší.

Náš tip 

Cuketu nechajte pred pečením či grilovaním chvíľku vypotiť, podobne ako baklažán. Nakrájajte ju na kolieska a jemne osoľte. Nevsiakne potom toľko oleja. 

Ďalšie recepty pre jednotlivé kroky proteínovej diéty KetoDiet nájdete v našej Kuchárke.

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov