💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Zľava 20 % na nákup s kódom 20HAPPY24 📅 Len do nedele.*

Kritické obdobia ženy. Kedy najčastejšie priberajú na hmotnosti a prečo?

11. 9. 2019Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaredakcia KetoDiet

Každá žena má určite svoje vysvetlenie, prečo pribrala alebo prečo sa jej nedarí schudnúť. A niekedy je tých „výhovoriek“ skutočne dosť. Pravdou však je, že v živote žien existujú rizikové obdobia, v ktorých sa skutočne priberá tak nejako ľahšie. Kedy teda najpravdepodobnejšie ženy priberú? A dá sa tomu nejako zabrániť?

Tri generácie žien. Každá žena sa môže dostať do kritického obdobia, počas ktorého začne priberať na váhe.

Genetické dispozície

Na gény nemožno zvaľovať úplne všetko, ale v tom, koľko vážite, hrá rolu skutočne zo 40 percent genetika. Zo 60 percent sú to však vonkajšie príčiny. Geneticky dané je s veľkou mierou tiež rozloženie telesného tuku. Typ „jablko“ zdedí asi 46 percent žien! Typ „hruška“ potom asi 48 percent. Vplyvom génov teda môžete mať k nadváhe sklony, neznamená to však, že budete nutne obézne. Len budete musieť vynaložiť väčšie úsilie, aby ste si normálnu hmotnosť udržali.

Vysokoškolské štúdium

Veľa žien začne priberať v čase, keď začnú študovať na vysokej škole. Je to dané pocitom slobody a vlastnej dôležitosti a tiež takmer úplnou stratou kontroly rodičov nad ich životmi. K tomu pripočítajte stres zo skúšok, veľa študijných povinností a nedostatok času. To dosť často zmení stravovacie návyky, ženy menej často jedia (alebo nekvalitne, napríklad vo fast foodoch). Pred skúškami potom do seba pchajú sladkosti, popíjajú kávu a alkohol. Nie je nič jednoduchšie, než sa „poistiť“ kvalitnou výživou, ktorá nezaberie veľa času, napríklad keto polievkami, kedy zmes iba zalejete horúcou vodou, alebo si pripravíte keto nápoj s ľubovoľnou príchuťou.

Zamestnanie

Hneď ako ženy začnú chodiť do práce, môže to mať negatívny vplyv na ich stravovacie návyky. Pre mnohé z nich je totiž vstup do zamestnania akýmsi signálom, aby uspeli. A to čo najskôr. Preto sa snažia vyzerať dobre a pracovať mnohokrát viac ako na sto percent. Ešte nie sú vydaté, ale potenciálneho partnera hľadajú. Je to teda obdobie, keď, paradoxne, niektoré ženy výrazne chudnú, pretože chcú dobre vyzerať, a iné, paradoxne, priberajú, pretože jedia nepravidelne a stres zajedajú nevhodnými potravinami. Pri chronickom strese navyše dochádza k hormonálnym zmenám a tie vedú k priberaniu.

Manželstvo a tehotenstvo

Možno to je divné, ale hneď ako sa ženy vydajú a majú spokojný vzťah, dochádza podľa štatistík k zvýšeniu hmotnosti. Zmizne motivácia chudnúť, pretože „už ho máme istého“, k tomu sa veľmi skoro pridá prvé tehotenstvo. V ňom hrá dôležitú úlohu stravovanie. Veľa žien podľahne názoru, že v tomto období je nutné jesť za dvoch, a kilogramy, samozrejme, letia zbytočne hore. Po narodení dieťaťa ich veľa zostáva guľatejších, svoju úlohu tu zohráva nedostatok času a stres. Dojčenie je pre mnoho žien ideálne, pretože vďaka nemu chudnú, u iných sa však hmotnosť nepohne. Preto by sa ženy počas tehotenstva a dojčenia mali stravovať zdravo a pravidelne a tiež sa dostatočne hýbať (stačia pravidelné dlhšie prechádzky s kočíkom).

Rozvod a depresie

Veľmi často začnú ženy priberať vo chvíli, keď sa rozvádzajú. Veľa žien svoju neutešenú situáciu (najmä ak je dôvodom rozvodu nevera) zajedá sladkosťami, takže pribrať počas krátkeho obdobia desať kilogramov, nie je žiadny problém. Trápením potom býva zbaviť sa ich. Stres spôsobený rozvodom môže spustiť depresie. A pri depresiách sa veľmi často priberá. Za to „môžu“ niektoré antidepresíva, kedy môže žena pribrať až päť kilogramov za mesiac. Na vine nie sú len lieky, ale fakt, že ak má žena depresívne pocity, má väčší sklon konzumovať potraviny s vysokým obsahom cukru či tuku. Počas depresívnej fázy sa takisto stráca chuť cvičiť.

Skúste jedálny lístok ozvláštniť proteínovým chlebom

Počas menštruačného cyklu

Tento dôvod priberania býva najčastejší. Ručička na váhe sa totiž môže meniť veľmi dramaticky aj počas „obyčajného“ menštruačného cyklu. Niektoré ženy priberú pri PMS napríklad tri kilogramy! Ako však tvrdí gynekologička Lauren Streicherová z Northwestern University Feinberg School of Medicine, technicky to je dočasné zadržiavanie vody. Hneď ako príde menštruácia, stačí veľa piť a hmotnosť zase spadne. Na vine sú v tomto prípade hormóny, konkrétne kolísanie hladiny estrogénu. Ak ste teda vo fáze „čakania“ na menzes, neupokojujte sa zmrzlinou a koláčikmi, ale veľa pite, jedzte bielkoviny (grécky jogurt alebo vyskúšajte niektoré z jedál KetoDiet, ktoré sú nabité proteínmi) a udržte svoje chute na uzde.

Menopauza

Pokiaľ ide o chudnutie či priberanie, potom celkom jednoznačne patrí menopauza k najväčším strašiakom žien. Ženy sú na tom horšie ako muži pre hormonálne zmeny, ktoré majú vplyv nielen na telo, ale aj na psychiku. Dosť často začnú priberať, znižuje sa svalová hmota a menia sa proporcie. Metabolizmus sa spomaľuje a ak sa ženy nebudú hýbať a strážiť v tom, čo jedia, začnú priberať. Horšie ako kilá navyše je však rozloženie tuku okolo pása, teda vo vnútrobrušnej oblasti. To je rizikové pre vznik kardiovaskulárnych chorôb. Čo teda robiť? Zvýšiť pohybovú aktivitu a upraviť stravu. Uberte sacharidy a pridajte bielkoviny. Ak milujete pečivo, skúste jedálny lístok ozvláštniť proteínovým chlebom.

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov