🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Ja, KetoDiet a beh na dlhú trať

25. 1. 2018Tento článok vám zaberie 5 min čítaniaredakcia KetoDiet

Volám sa Pavla, som mama dvoch malých chlapcov, nadšený bežec a tiež taký večný bojovník s hmotnosťou. Moja osobná váha totiž vôbec nie je „smart“, ale pekne škodoradostná potvora.

Som však aj biochemička. Mám doktorát z lekárskej fyziológie a patofyziológie. Učím na lekárskej fakulte a možno tak trošku iróniou osudu sa vo výskume zaoberám metabolickým syndrómom spojeným s obezitou.

Pavla ukazuje svoju chudnúcu premenu počas pol roka chudnutia s diétnym plánom KetoDiet.

Jeden šatník, všetky veľkosti

V šatníku mám široké spektrum veľkostí oblečenia. Veľkosť L a XL je spojená so začiatkom štúdia na VŠ. Vtedy som totiž šport vymenila za vášnivé diskusie so spolužiakmi a tie sa väčšinou odohrávali v rôznych reštauračných zariadeniach.

Ďalšie vlny výkyvov hmotnosti nasledovali pri dokončovaní dizertačnej práce, keď som si potrebovala obaliť nervy. A potom v období dvoch tehotenstva a dojčenia, keď som si potrebovala nervy obaliť ešte viac.

Keďže mi rodičia okrem génov (o tom až inokedy) a chuti do jedla odovzdali našťastie aj lásku k športu, darilo sa mi tieto výkyvy regulovať a doplniť šatník aj o pár kúskov veľkosti S.

Z nadšenej bežkyne k nadváhe

Po skončení školy som v sebe objavila prekvapivú vášeň pre vytrvalostný beh. Prekvapivú preto, že svojou telesnou konštrukciou nepatrím práve medzi typické bežecké chrty.

Začínala som pozvoľna a z dosť prízemného dôvodu – aby som sa mohla poriadne najesť. Po prekonaní počiatočného odporu som si beh začala užívať. Je pravda, že som si po pôrode užívala aj pokojné čakanie u zubára, ale to je iná kapitola. Postupne som sa dopracovala k súťaženiu. Bežala som niekoľko polmaratónov, trialových pretekov a v roku 2015 dokonca aj maratón.

Potom však prišiel ďalší výkyv hmotnosti, z ktorého okrem seba viním aj hormonálne antikoncepčné teliesko. Moc sme si totiž nesadli. Počas mesiaca som pribrala 3 kg. To by ešte nebola tragédia, ale ručička na váhe aj napriek intenzívnemu pobehovaniu ďalej stúpala.

Boj s nadbytočnými kilogramami sa začína

Rozhodla som sa pre núdzové riešenie a nasadila domácu škatuľkovú diétu. Tá ma zachránila po pôrodoch. Tentoraz však takmer bez efektu. Navyše som bola dosť unavená a vďaka márnej snahe pekne protivná, demotivovaná a potrebovala som si obaliť nervy.

V tom období som si všimla výrazne pochudnutú známu, ktorá na výlete vytiahla tyčinku podobnú Deli s nápisom KetoDiet. Začala vo mne hlodať myšlienka, ktorú som spočiatku úspešne potláčala. Predsa nebudem platiť za nejakú pochybnú „kozmonautickú“ diétu, ja – športovec a biochemik.

Nakoniec rozhodla moja škodoradostná váha (to už naozaj prehnala) a nechuť kupovať si stále väčšie a väčšie oblečenie. Po dôkladnom preštudovaní odbornej literatúry som si objednala 3-týždňový balíček pre 1. krok. Keď som si spočítala množstvo denného príjmu energie, nadobudla som presvedčenie, že isto-iste umriem od hladu a vyčerpania. Manžel pri pohľade na ten malý balíček, ktorý obsahoval všetko moje jedlo na 3 týždne, dostal záchvat smiechu (ktorý ho prešiel pri platení).

Ale ono to fungovalo. Ono to šlo a išlo to rýchlo. Počas 1. kroku som za 3 týždne schudla o jednu veľkosť a počas nasledujúcich dvoch krokov o ďalšiu.

Budú si KetoDiet a beh rozumieť?

Už v druhom týždni diéty som začala s pomalým behom. Postupne som pridávala vzdialenosť aj rýchlosť. A ono to takisto šlo. Navyše pre mňa dodržiavanie diéty nebolo vôbec ťažké a v šatníku mi pribudli nové kúsky veľkosti XS – S!

Asi mesiac po ukončení diéty som bežala 30-kilometrové preteky v Beskydách. Osobák som si zlepšila takmer o pol hodiny a medzi ženami skončila na 2. mieste. Čerešničkou na torte (tie teraz moc nejem) bolo, že som sa nestratila ani medzi chlapmi a dobiehala zároveň s manželom (vraj tá diéta zas taký dobrý nápad nebol!).

30 km: Valašský hrče  (foto Jakub Rohan), 69 km: Hostýnska osma (foto Jakub Stryk)

Sladké víťazstvo

Po tomto úspechu som sa rozhodla, že si na jeseň opäť skúsim maratón. Počas 20 týždňov prípravy som vo dvojici s manželom absolvovala takmer 70 km preteky v Hostýnskych vrchoch a aj napriek manželovmu reptaniu a zdržiavaniu (tá diéta bol vraj vyložene hlúpy nápad) sme sa v našej kategórii umiestnili na 2. mieste.

Dnes je to pár týždňov, čo mám za sebou vysnívaný maratón. Musím sa vám pochváliť, že som tieto preteky v ženskej kategórii vyhrala, prvýkrát si užila pretínanie cieľovej pásky a neuveriteľne si vylepšila osobný rekord (42,2 km za 3 h 11 min), a to aj vďaka KetoDiet.

Víťazstvo v ČSOB Maraton Hradec Králové (foto Jan Kubec)

KetoDiet na vlastnej koži

Nabudúce napíšem o tom, ako som diétu prežívala, čo mi dala a čo vzala (okrem kilogramov) a ako si udržujem hmotnosť takmer 7 mesiacov po jej ukončení.

Ako som sa už zmienila v úvode, som biochemička a rada sa s vami podelím o to, čo som si o proteínovej diéte naštudovala a takisto o rizikách spojených s diétou a nadváhou. Z odborného hľadiska ma zaujíma, kto (okrem mňa a švajčiarskych majstrov cukrárov) a čo môže za to, že mám, na rozdiel od niektorých šťastlivcov, dosť úsporný metabolizmus a prečo som k tomu ešte maškrtná ako koza. No a, samozrejme, chcem nájsť spôsob, ako si s tým poradiť, aby som nemusela vykonávať výskum sama na sebe.

Vaša Pavla

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov