🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

4 jednoduché triky, ktoré zaženú jesenný splín

7. 9. 2021Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaTereza Břízová

Jeseň sa hlási o slovo. Dni sa krátia a energie ubúda. Než vás začnú prenasledovať jesenné chmáry a nádchy, poďte zistiť, ako si s nimi poradiť. Kľúč k dobrej nálade je možno bližšie, než tušíte.

Vyzrajte na neustálu únavu a zistite, ako posilniť imunitu nielen v priebehu jesene.

Depresívna nálada je s jeseňou spätá viac ako s ktorýmkoľvek iným ročným obdobím. Dovolenka je za vami, ručička na teplomere klesá a vám sa preto nechce vystrčiť nos z postele.

Príznaky jesennej úzkosti:

  • zvýšená únava,
  • bolesti hlavy, chrbta a kĺbov,
  • poruchy spánku,
  • smútok, zlosť a podráždenosť,
  • nechutenstvo alebo, naopak, prejedanie sa,
  • ľahostajnosť k okoliu.

Rozdiel medzi jesennou „depkou“ a skutočnou depresiou

Depresia je jedna z najčastejších duševných porúch. Jej liečba patrí do rúk odborníkov. Človek, ktorý trpí depresiou, zvyčajne vykazuje telesné aj duševné príznaky choroby. Dlhodobo stráca schopnosť radovať sa z vecí, ktoré ho predtým tešili.

Depresívna nálada občas potrápi väčšinu z nás. Spravidla ju zapríčiní nejaký nepríjemný zážitok, hádka s blízkym človekom, ale napríklad aj zlé počasie. Hneď ako sa situácia zmení a my sa upokojíme, cítime sa zase dobre.

Finty, vďaka ktorým porazíte jesennú depresiu

1. Pravidelný spánok

7 hodín denne je ideál, ktorý odporúčajú odborníci. Bez nerušeného spánku vaše telo nemôže dlhodobo správne fungovať. V spánku sa vyplavuje:

  • rastový hormón, ktorý pomáha regenerovať svaly,
  • leptín, ktorý ovplyvňuje chuť do jedla – jeho dostatok tak potláča hlad.
  • Naopak, klesá hladina hormónu nazývaného grelín, ktorý mozgu vysiela signály, že telo potrebuje jesť.

Spánok tiež regeneruje pamäť a znižuje riziko niektorých ochorení vrátane obezity

2. Šport a pohyb na čerstvom vzduchu

Pohyb je kľúčom k dobrej nálade. Prekonajte lenivosť a zaraďte ho minimálne 3 × týždenne v dĺžke 30 minút.

  • Hneď ako rozhýbete svoje telo, mozog začne vyplavovať endorfíny (hormóny šťastia), ktoré pomáhajú zaháňať úzkosť a potlačiť stres.
  • Fyzická aktivita paradoxne rozptýli únavu a dodá telu energiu.
  • Ak sa cez deň fyzicky unavíte, bude sa vám večer lepšie zaspávať. A spánok je dôležitý, to už predsa viete.

3. Vitamíny a minerálne látky

Sezónne ovocie a zelenina dodajú telu potrebné živiny a vitamíny, ktoré pomôžu účinne predchádzať jesennej chrípke a prechladnutiu. Ideálne je žať vlastnú úrodu. Ak tú možnosť nemáte, v obchodoch vyberajte také plody, ktoré boli vypestované na Slovensku.

Hruškový sirup s imuregenom bojuje proti únave a pomáha posilniť imunitu nielen v priebehu jesene.

V priebehu diétneho plánu dajte pozor na to, po ktorom ovocí siahnete. Vyberajte to s nízkym obsahom cukru (biely grep, biele ríbezle, čučoriedky, jahody, maliny, pomelo alebo napríklad vodný melón) a jedzte ho s mierou (100 g za deň od 2. kroku ketodiéty). Vitamíny a minerály môžete doplniť aj proteínovými jedlami a nápojmi KetoDiet. Skúste napríklad koktail s príchuťou maliny a čiernych ríbezlí alebo proteínové smoothie s jahodami.

Svoj imunitný systém môžete posilniť sirupmi s Juvenilom, látkou, ktorú vyvinuli českí imunológovia. Imuregen bojuje proti chronickej únave a pomáha telu rýchlejšie regenerovať. Vlastne ním trafíte dve muchy jednou ranou – svojmu organizmu dodáte silu na boj s prípadným prechladnutím a obmeníte pitný režim ovocným sirupom bez zbytočných cukrov.

4. Relax a koníčky

Pretlak sa musí ventilovať. Neprestávajte robiť to, čo vás baví. Čo na tom, že je vonku škaredo? Aspoň sa pri prechádzke nespálite. Prekáža vám, že je na vonkajšiu grilovačku už zima? Stretnite sa doma a zahrajte si nejakú stolovú hru. Dajte si horúcu vaňu, prečítajte si knižku, zájdite na masáž. Skrátka, vyčleňte si chvíľku pre seba a dobite baterky po náročnom dni.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov