🌜 Night Shopping –24 % takmer na všetko* s kódom NIGHT2D4 🌛 Do nedele prebieha tiež 🌸 jarný výpredaj so zľavami až 50 %.

Úbytky v centimetroch sú dôležitejšie ako číslo na váhe, alebo ako sa správne merať

27. 7. 2020Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaMartina Weisserová

Chudnete, ale neklesá vám hmotnosť? Máme pre vás niekoľko tipov, na čo sa pri chudnutí zamerať viac než na číslo, ktoré vám každé ráno ukazuje vaša váha.

Krajčírsky meter by mal v priebehu chudnutia byť vaším parťákom. Skôr než na kilogramy sa zamerajte na ubúdajúce centimetre.

Našu telesnú hmotnosť ovplyvňuje mnoho faktorov. Preto by sme číslo, ktoré nám ukáže naše váha, mali brať skôr ako orientačné. Rozhodne nie je dôvod sa k nemu upínať a už vôbec nerieši výkyvy +- 2 kilogramy.

Hlavne v začiatkoch chudnutia netrpezlivo očakávame prvé váhové úbytky. Ak úspešne chudneme, môžeme merať pomocou bioimpedančnej váhy (napr. InBody alebo Tanita), a to až po 14 dňoch od začatia diéty. Až vtedy možno vidieť prvé úbytky z telesného tuku. Na začiatku diéty dochádza predovšetkým k strate vody, ktorá je v tele naviazaná na glykogén (pohotovostná zásoba cukru vo svaloch a pečeni). V prvých 2 týždňoch môže dokonca % telesného tuku aj ľahko stúpnuť, náš organizmus tak reaguje na diétny režim a chce si rýchlo vytvoriť zásobu na horšie časy. Prvé úbytky tiež môžu byť zo svalovej hmoty, vždy bude záležať na výške kalorického deficitu. Všetko sa však v priebehu redukčného programu vyrovná. Našu hmotnosť ovplyvní aj množstvo vody v tele, vonkajšia teplota alebo fyzická aktivita. Predovšetkým u žien hrá menštruačný cyklus veľkú úlohu a hmotnosť môže počas cyklu kolísať pokojne aj o niekoľko kilogramov smerom nadol i nahor. Preto každodenné váženie nemá zmysel.

Odporúčam zvážiť sa 1-krát za 14 dní, v rovnakom čase a v rovnakom oblečení a na rovnakej váhe.

Úbytky v centimetroch

1. Merajte si obvody

Úbytky v centimetroch prezradia, či úspešne chudnete. Čo a kde meriame?


MUŽI: pás a pupok – najužšie miesto pod rebrami a najširšie miesto cez pupok

ŽENY: pás, pupok a boky – najužšie miesto pod rebrami, najširšie miesto cez pupok, najširšie miesto cez boky


 

2. WHR – pomer pásu a bokov

Pomer obvodu pásu a bokov, anglicky waist-hip ratio je pomer medzi obvodom pásu a obvodom bokov. Vzorec pre výpočet WHR:

  • WHR = obvod pása/obvod bokov

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) majú ľudia s postavou v tvare jablka (výrazne väčší obvod brucha ako bokov) oveľa väčšie zdravotné riziká než ľudia s postavou v tvare hrušky (širšie boky ako pás).

Hovorím predovšetkým o ďaleko vyššej náchylnosti k civilizačným ochoreniam, ako je vysoký krvný tlak, diabetes, ateroskleróza a infarkt myokardu.

S WHR pri svojom výpočte pracuje aj naša BMI kalkulačka.

ŽenyMužiZdravotní riziko
0,80 a menej0,95 a menejnízke
0,81 - 0,850,96 - 1,0stredné
viac ako 0,85viac ako 1,0vysoké

3. Foťte sa

Zo skúsenosti musím povedať, že mnoho mojich klientov neskôr ľutuje, že sa na začiatku nevyfotili. Odporúčam fotku v plavkách či spodnej bielizni, len pre vás. Keď sa denne vídame v zrkadle, nevidíme pokroky v chudnutí toľko, ako keď napr. po 14 dňoch porovnáme fotky.

Foťte sa v rovnaký čas, napr. ráno, a na rovnakom mieste. Urobte si pred zrkadlom značku na podlahe, aby ste stáli vždy rovnako ďaleko.

Neporovnávajte sa s ostatnými

Pustili ste sa do chudnutia spoločne s kamarátkou alebo partnerom. Nečakajte, že chudnutie bude prebiehať rovnako. Každý sme jedinečný, rýchlosť chudnutia ovplyvňuje pohlavie, vek, výška nadváhy, diétna história, fyzická aktivita aj náš zdravotný stav. Chudnite pre seba, majte radosť z každého malého pokroku, dajte si reálny cieľ a buďte na seba dobrí. Myslite na to, že aj „cesta je cieľ“ a pozitívne myslenie je základ úspechu. Chudnutie nie je súťaž, ale ide o zmenu životného štýlu. (Z)vážte si sami seba.

Držím vám palce!

Tento článok stojí za zdieľanie!

Martina Weisserová manažérka produktového oddelenia a diétna trénerka KetoDiet

Naša diétna koučka je v oblasti výživového poradenstva ako doma. Zdravý jedálny lístok je pre ňu vášňou. Vymýšľa pre vás recepty z kvalitných surovín.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov