🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Tereza Brodská: „Po päťdesiatke som sa naučila hovoriť NIE.“

16. 7. 2019Tento článok vám zaberie 9 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Ako sa popasovala s priberaním v súvislosti so životnou úlohou, prečo ju nebaví joga, alebo čo si uvedomila s príchodom päťdesiatky sympatická herečka a mamička dospelého syna Samuela, ktorú si mnohí z vás vybavia aj ako dcéru Vlastimila Brodského a Jany Brejchovej?

Chudnúca premena s keto diétou – Tereza Brodská

Tereza, som veľmi rada, že ste si pre našich členov klubu našla chvíľu. Vlani ste išli doslova z natáčania do natáčania. Čím si najradšej dobíjate energiu?

Jednoznačne chôdzou. Veľmi rada chodím. Behať totiž nemôžem, to mi pred rokmi pre operáciu platničky lekári zakázali. Na prechádzky však nevyrážam sama, spoločnosť mi robí môj štvornohý kamarát. No a keď práve nie je nálada na čerstvý vzduch, pustím si Netflix alebo HBO, pri ktorých vydržím každý deň pokojne do polnoci. Som totiž tak trochu seriálový a filmový fanatik. Žiadne romantické komédie však nečakajte. Najradšej mám seriál Babylon Berlín, na ktorý by sa mal povinne pozrieť každý, potom musím spomenúť Blacklist, kde som sa zamilovala do hlavného predstaviteľa, aj keď je malý, plešatý a odutý. (smiech) A potom Veľké malé klamstvá (Big Little Lies), kde už netrpezlivo vyzerám druhú sériu.

Keď sme pri tých filmoch. Vlani ste dokončili nakrúcanie nového českého filmu.

Áno, natáčali sme televízny film, presnejšie povedané sériu štyroch celovečerných filmov. Ak si spomeniete na Súkromné pasce alebo Nevinné lži, tak teraz ide o sériu s ľahko vulgárnym názvom 'Ako si neposrať život'. Projekt viedol osvedčený tím na čele s Terezou Kopáčovou a Michalom Reitlerom. S Terezou som točila už niekoľkokrát a je to naozaj moja najmilovanejšia režisérka.

Od Alice Nellis som dostala krásny scenár, ale keď som si ho prechádzala, zarazila som sa pri slove bazén. „Čože? Ja a v plavkách?“. Navyše má byť moja postava pri tele. Má nejakých 9 kíl navyše. Scéna pri bazéne tam bola popísaná slovami „vo svojom vorvaňom tele v dvojdielnych plavkách skočí šípku do vody...“. V tej chvíli som sa úplne orosila a zavolala Tereze. „Teri, pribrať môžem, to nebude problém, ale šípku? Veď ja som si nikdy neponorila ani hlavu?!“ Tereza sa vtipne začudovala, pretože si myslela, že šípku zvládne každý. Normálne by som povedala, nech to za mňa skočí niekto iný, napríklad v okuliaroch a čiapke, ale nedalo mi to. Našla som si trénerku plávania, pustila sa do toho, ale nakoniec ma to naučil plavčík na kúpalisku za pol hodinky. (smiech)

A ako ste zvládli tie plavky?

Pre estetický dojem diváka sme sa nakoniec dohodli na plavkách jednodielnych, a to aj preto, že mi na každé natáčanie maskéri robili ešte nepeknú vyrážku okolo očí. Tak som prišla na to, že väčšina herečiek nemá problém sa ukázať škaredá alebo nenalíčená, veľkým problémom je ukázať nedokonalé telo. V tomto filme reálne priznávame sťahovaciu bielizeň, dve brušká, tri brady, ovisnuté paže. Obávala som sa, či to nebude pre diváka moc, ale režisérkin postoj bol jasný: „Vieš, ako ťa normálne ženské budú milovať?“  Táto úloha pre mňa bola naozaj výnimočná, pravdepodobne aj životná.

Ako vám šlo priberanie? Užívali ste si to, alebo skôr naopak?

Obdobie priberania bolo strašne fajn, ale keď som niekomu povedala, že priberám, a preto som musela začať cvičiť, tak to nepochopil. Musela som vysvetľovať, že hneď ako človek začne priberať a nemá spevnené svalstvo, vznikne veľká záťaž na kosti a kĺby. Takže to bol vlastne taký paradox, že som sa pre priberanie vrhla na pravidelný pohyb.

Aby ste sa potom dostali späť do formy pred premiérou filmu, ktorá bola v pláne na december, pustili ste sa do KetoDiet. Aké to bolo vymeniť priberanie za chudnutie?

Jedna kamarátka mi povedala, že po tých 9 nabratých kilách musím teraz schudnúť 15 kíl a mala pravdu. (smiech) Do chudnutia som sa chcela pustiť hneď po natáčaní, lenže som si pri jednej akcii, kde som na pódiu „zahučala“ do 80-centimetrovej diery, naštiepila členok a roztrhla väzy. To pre mňa znamenalo 6 týždňov doma absolútne bez pohybu. V tej chvíli som bola psychicky vykoľajená a ešte som pribrala. Dostala som sa do takého začarovaného kruhu. Začala som točiť film na Slovensku, kde som mala vyzerať normálne, nie ako vorvaň. (smiech) Trochu som tak zhodila, ale je poznať, že po päťdesiatke to ide dole naozaj horšie. Pre úraz som však chtiac-nechtiac zaťažovala oveľa viac druhú nohu, tak som si spôsobila zápal achilovky, z ktorého sa vykľul chronický zápal. Jazdím tak na rázové vlny a hrozí mi nechodiaca sadra na ďalších 6 týždňov. Preto som teraz vo fáze, keď sa spolieham na KetoDiet.

Je pravda, že 70 % snahy schudnúť závisí od stravy, zvyšných 30 % od pohybu. Čo vám na KetoDiet najviac vyhovuje?

Že mi to chutí! Proteínový nápoj som si prekrstila na svoj  „sunar“. Slané jedlá mi chutia veľmi, omelety sú vynikajúce. Na sladké totiž veľmi nie som. Už pred dvoma rokmi, keď som prvýkrát držala keto, som si ju brala aj na dovolenku. KetoDiet je pre mňa výborná, pretože s ňou môžem ísť vlastne kamkoľvek a nestrávim tak dlhý čas prípravou jedál.

Akým pracovným projektom sa venujete teraz?

Keďže som mala minulý rok hodne nabitý  – ešte som okrem iného dotáčala seriál s Jurajom Kukurom, potom prišla spomínaná televízna séria, úraz a celovečerný film v Košiciach, kam som z Prahy neustále lietala, a ja sa lietať bojím. Navyše keď vôbec nepijem alkohol... (smiech) Takže ma teraz pracovne nečaká vôbec nič. Chcem sa vrhnúť do úprav bytu a konečne by som sa rada viac sústredila sama na seba.

Čo máte v pláne na leto? Vyrazíte niekam s rodinou?

Dúfam, že sa mi tá achilovka zlepší a budem môcť zase chodiť na vychádzky a cestovať so svojím mužom. Zistili sme, že sme dva roky neboli nikde na dovolenke a je to naozaj potrebné. Úplne vypnúť a relaxovať, nech sme nabití na ďalší rok. Neradi vyrážame počas sezóny, takže to vyzerá na jún alebo september. Cez leto budeme doma alebo u svokra a svokry na chalupe, kde je takisto krásne.

Máte dospelého syna. Dovolenkujete spoločne, alebo už má svoj program?

Keďže sa Sam s priateľkou pred dvoma rokmi odsťahoval, tak s nami už veľmi jazdiť nechce. (smiech) Snažím sa ich však vždy prehovoriť aspoň na spoločný týždeň a mám hroznú radosť, keď sa to podarí. Keďže však obaja ešte študujú a do toho pracujú, nemajú veľa času.

Športujete rada? A aký pohyb vás baví?

Než som sa pustila do priberania v súvislosti s natáčaním, skúšala som jogu. Zistila som však, že to nie je nič pre mňa. Som od prírody človek netrpezlivý a potrebujem tak niečo akčnejšieho. Vrhla som sa teda na pilates, ktorý ma hrozne baví a, samozrejme, aj tá moja rýchla chôdza. Telo si jednoducho povedalo, čo mi aj tréner potvrdil, čo je preň najlepšie.

Áno, telu by sa malo vedieť načúvať.

Ale nie vždy! To by som inak znovu nepotrebovala KetoDiet. (smiech)

Pravda, je to o vôli! A ako to máte s varením? Trávite rada čas v kuchyni?

Ja som dobrá kuchárka, to sa musím pochváliť. (smiech) Jedno obdobie som varila aj dve jedlá denne, ale ako sa Sam odsťahoval, už ma nebaví variť len pre nás dvoch. Myslím však, že som vzorná manželka, aspoň 2-krát do týždňa manželovi teplé jedlo uvarím. Priznávam sa však, že som si kuchyňu pri jej rekonštrukcii nechala hodne zmenšiť. (smiech)

Vlani ste oslávili päťdesiatku, čo sa s vaším výzorom zdá byť neuveriteľné. Čo pre vás znamená vek?

Pre mňa vlastne vôbec nič. Jedine to, že sa horšie zhadzujú tie kilá, ako som spomínala. Človek so sebou musí začať niečo robiť, starať sa o seba, menej sa stresovať. Byť jednoducho väčší sebec, aby bol v pohode, vyrovnaný a sám sebou. Ak to tak nie je, odrazí sa to aj na fyzických problémoch a chorobách. Ja som si napríklad okolo tej päťdesiatky veľa telefónnych čísel zablokovala, a tak pokračujem ďalej aj v iných veciach. Naučila som sa hovoriť nie.

Uvedomila som si ešte jednu vec, ktorú som sa naučila od mojej milovanej Jiřinky

Bohdalovej, a to, že čoraz častejšie hovorím veci na rovinu. Nedávno som dostala ponuku, aby som sa zúčastnila novej televíznej šou. Ponuku som neodmietla so lživou výhovorkou, že točím, alebo že som v zahraničí. Milo som im odpovedala, že sa mi relácia tohto formátu nepáči, nesedí mi štýl humoru a že do toho nepôjdem. Druhú stranu som zjavne svojou úprimnosťou zaskočila, ale vždy môžete povedať svoj vlastný názor. Stačí pamätať na to, že je potrebné ho vyjadriť slušne.

Máte niečo, čo by ste odkázali všetkým, ktorí sa práve teraz snažia dosiahnuť vysnívanú hmotnosť?

Stojte si za svojím rozhodnutím a nenechajte sa ľahko odradiť. Tešte sa z toho, že ide ručička na váhe nadol. Ja mám napríklad radosť z toho, že už nebudem funieť, keď budem svojmu psíkovi utierať labky! Máte skvelú príležitosť urobiť rovno aj ďalšiu zmenu, aby ste sa vo svojom tele cítili dobre. Napríklad si skrátiť vlasy. Je to celé hlavne o vôli. Obrňte sa voči okoliu, pretože slaboduché narážky prídu. Žite si svoj život a ostatných nechajte, nech sa starajú o ten svoj.

Krásna bodka, Tereza! Veľmi ďakujem za rozhovor.

 

Foto: Lenka Hatašová

 

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov