🟢 Schudnite do leta včas so zľavou až 30 %. Každý deň navyše odmena pre vás. Len do nedele.

Štylista radí: Ako nájsť svoj módny štýl a už ho nepustiť?

6. 1. 2019Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaNikola Nevečeřalová

Že by ste si tento rok okrem tradičného „schudnem“ pridelili ešte jedno predsavzatie? V súčasnosti je čoraz dôležitejšie brať ohľad na zaťažovanie našej planéty, a tak ste si možno povedali, že tento rok prestanete nakupovať zbytočné kúsky oblečenia, ktoré si potom na seba oblečiete maximálne 2-krát a iba vám zaberajú miesto v skrini. Ako sa týmto častým prešľapom v budúcnosti vyhnúť a navyše sa vyvarovať pocitu, že nemáte čo na seba? Je to prekvapivo jednoduché. Stačí si nájsť svoj vlastný módny štýl. A práve teraz sa aj vďaka radám profesionálneho štylistu Dušana Bebčáka dozviete, ako na to.

Dve dievčatá medzi regálmi plnými šiat. Nájdite si svoj módny štýl.

Riaďte sa zlatým pravidlom a už nikdy nesiahnete vedľa

Než začnete ladiť svoj nový dokonalý šatník, je z neho potrebné vytriediť veci, ktoré nenosíte. Urobte to rovnako ako štylista a oblečenie, ktoré ste nemali viac ako rok na sebe, nekompromisne vyraďte. Nikdy nepristupujte na kopčeky s názvom „možno“. A keď už máte v skrini len svoje obľúbené kúsky, môžete postúpiť ďalej. Čím by ste sa mali riadiť, aby ste raz a navždy skoncovali s rannými stresmi, že neviete, čo na seba? Zapamätajte si štylistovo zlaté pravidlo:

Nepodliehajte ľahko módnym trendom a obliekajte sa vždy tak, aby ste sa cítili dobre!

Všetko je o pocitoch. Keď sa budete vo svojom oblečení dobre cítiť, budete tiež dobre vyzerať, a ak budete mať v skrini iba kúsky, ktoré máte radi, budete sa cítiť dobre vždy.

Odvážte sa! Nebojte sa experimentovať

Existuje celý rad módnych štýlov a nikde nie je napísané, že si musíte vybrať len jeden. Svoj vlastný štýl si skombinujte z oblečenia, ktoré vám sedí a pristane. „V súčasnosti sa môže kombinovať úplne všetko, záleží len na vašej odvahe a originalite. Obľúbená je napríklad kombinácia elegantného štýlu so športovými prvkami,“ vysvetľuje štylista.

Po internete koluje veľa testov, podľa ktorých zistíte, či ste stvorená pre športovú, elegantnú, romantickú módu alebo ste milovníčka módnych výstrelkov. Štylista však radí neupierať sa na testy príliš. „Ako sa hovorí 100 ľudí, 100 chutí. Vôbec by som sa nestresoval tým, aký som alebo nie som typ. Obliekajte sa tak, ako je vám to príjemné.“ Riaďte sa zlatým pravidlom.

Namiešajte si svoj jedinečný módny koktail

Stále neviete, ako konkrétne svoj šatník poskladať? Pomôžte si módnymi časopismi a katalógmi s oblečením. Trhajte a vystrihujte všetko, čo by sa vám na vás páčilo a myslíte si, že by vám pristalo. Všetky výstrižky si potom vytrieďte na tie naozaj top kúsky a vytvorte si z nich svoj vlastný moodboard. Usporiadate si tak na jednom mieste svoje obľúbené strihy, ale hlavne farby, z ktorých si môžete vytvoriť vlastnú škálu hlavných a tzv. doplnkových odtieňov a tých sa do budúcnosti držať. Pomôcť vám môže dokonca aj vaša obľúbená hudba. Aj štylistu muzika pri vytváraní jeho vlastného štýlu značne ovplyvnila. „Čím som starší, tým sa mi ustálil aj obľúbený hudobný žáner a s ním aj môj vlastný štýl.“

Ako nájsť svoj módny štýl?

Teraz ste takmer vyhrali. Svoj moodboard porovnajte s tým, čo vám visí v skrini. Kúsky, ktoré už máte, jednoducho kombinujte a noste, a kúsky, ktoré vám do štýlu zapadnú, ale chýbajú vám, môžete začať loviť. Pri love však buďte obozretní a zvlášť vyberaví. Neriaďte sa len cenovkou. Stavte na kvalitné materiály, aby vám nové oblečenie, ktoré si teraz nekupujete už len na jednu sezónu, vydržalo.

3 najdôležitejšie faktory pri výbere šatníka

Než sa na lov nových kúskov vydáte, definujte si, kto ste a kto, naopak, nie ste a nechcete byť. Najdôležitejšie faktory pre výber vášho oblečenia sú podľa štylistu:

  • vek,
  • typ postavy,
  • povolanie.

Hneď ako si uvedomíte základné faktory, načrtnite si k nim, pokojne na papier, svoje všedné roly a k rolám pripojte kúsky oblečenia, ktoré pri ich „hraní“ najčastejšie a hlavne najradšej nosíte.

Príklady rolí:

  • Som účtovník a do práce najčastejšie nosím čierne nohavice, ktoré mi dobre padnú, a k nim volím modrú alebo bielu blúzku, prípadne prehodím cez jednoduché tričko či tielko obľúbené sako.
  • Som mamička a psičkárka, najradšej si obliekam voľné dlhšie tričká, legíny, mikiny s kapucňou a šuštiakové bundy.
  • Som lektorka pilates a na cvičenie najradšej nosím legíny, tielka a tričká, ktoré mi dobre padnú.
     

Sami vidíte, že pre niektoré roly sa voľby oblečenie krížia. Napríklad pilates môžete cvičiť v rovnakých legínach, ktoré nosíte na prechádzky so psom, a v tielku, ktoré si sem-tam oblečiete do práce pod sako. Vďaka týmto kríženiam sa váš šatník krásne zmrští na veci, ktoré budete naozaj nosiť a hlavne budete vždy vedieť, po čom siahnuť.

Nebude to teraz chcieť ešte jednu dôkladnú „čistku“ v skrini?

Ako nájsť svoj módny štýl

Čo najradšej nosí profištylista?

Dušana Bebčáka priviedol k práci štylistu, ktorej sa venuje už 10 rokov, modeling.

Sám si oblieka najradšej tmavé úzke džínsy, jednoduché obyčajné tričko a koženú bundu alebo kabát. Za svoj obľúbený módny štýl považuje „grunge“, ktorý charakterizujú práve kožené bundy a drsnejšie kúsky vrátane otrhaných džínsov alebo kockovaných flanelových košieľ a patria sem aj naoko rozstrapatené vlasy. Dušan sa najčastejšie inšpiruje priamo na ulici. Baví ho totiž pozorovať ľudí a ich štýl, a to nielen v uliciach slovenských miest, ale aj v zahraničí.

Vy aj módne trendy sa menia. Čo na to váš štýl?

Aj na túto zdanlivo zložitú otázku existuje jednoduchá odpoveď. „Nepodliehajte módnemu diktátu, každý z vás je originál a podľa toho by ste sa mali obliekať. Investujte do oblečenia, ktoré je nadčasové. Tmavomodré džínsy, kvalitný kabát, blejzer, kožená bunda... to sú veci, ktoré nikdy nevyjdú z módy,“ radí štylista. A aj keď ste svoj módny štýl práve našli, nemusíte mu zostať verní až do smrti. „Človek sa v živote neustále vyvíja, stretáva nových ľudí, mení zamestnanie, prostredie a to značne ovplyvní aj vaše obliekanie, preto hovorím, že oblečenie by malo vašu osobnosť podčiarknuť a nemalo by sa až toľko riešiť, či je to práve in alebo out. Noste to, čo máte radi a v čom sa cítite dobre.“

Foto: Depositphotos

Zdroj: Okrem odpovedí Dušana Bebčáka vám pri výbere vlastného štýlu pomôže rovnako ako mne Praktický sprievodca Kamily Boudovej Jak mít vždy co na sebe. Dostupný je pre odberateľa newslettera webu www.slou.cz.

Tento článok stojí za zdieľanie!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pre zdravé stravovanie a pravidelný pohyb má správny zápal. Je aktívna nielen v živote, ale aj na našom blogu, kde sa môžete inšpirovať jej článkami.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov