🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Dokážete zvládať negatívne emócie? Naučte sa to, inak vás zničia!

19. 12. 2019Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaredakcia KetoDiet

Trpíte častými zmenami nálad a mávate počas dňa skôr negatívne pocity než tie pozitívne? Niekedy za ne môže menštruácia, inokedy choroba alebo hádka s partnerom. Niekedy dlhodobo neuspokojivý pocit zo zamestnania. Emócie sú prirodzené a sú normálne, ak však prevažujú tie negatívne, môže to mať vplyv na naše zdravie. Ako sa teda naučiť negatívne emócie ovládať a nenechať sa nimi pohltiť?

Mladá žena v bielom triku a džínsovej košeli ukazuje pravou aj ľavou rukou Victory, symbol víťazstva.

Bez emócií sa nedá žiť, potrebujeme ich pre život. Sú našou súčasťou. Ak sa však hromadia v našom vnútri emócie negatívne, pre ktoré sa necítime dobre, mali by sme sa naučiť ich zvládať. Veľa žien, najmä v období predmenštruačného syndrómu, zažíva nepríjemné negatívne pocity. Pár dní pred menštruáciou sa môžu ženy správať ako chameleón a prežívať doslova emočné cunami. Ako sa teda s emóciami popasovať?

Nájdite príčinu negatívnych pocitov

Prvým krokom na zvládnutie negatívnych emócií je zistiť, čo ich skutočne vyvoláva. Negatívne pocity sa môžu prejaviť zrýchleným tepom, potením rúk, úzkosťou, zvieravým pocitom na hrudníku či záplavou negatívnych myšlienok. Skúste diagnostikovať okamihy, keď vás tieto negatívne myšlienky prepadajú. Je to v práci, keď rokujete s niektorým kolegom? Na porade? Pri jazde autom alebo po návrate domov? Odborníci radia, aby ste si skúsili viesť denník, do ktorého si budete zapisovať, čo vo vás negatívne myšlienky prebudilo. Písaním na papier (alebo ťukaním do klávesnice počítača) získate iný pohľad na vec.

Uvedomte si svoje pocity

Dusíte v sebe negatívne emócie? Uvedomte si, že mať negatívne emócie ešte neznamená, že sa nimi musíte riadiť a že im podľahnete. Je to len pocit. Priznajte si ich a hľadajte rýchle riešenie. Je fajn, keď si vytvoríte akúsi stratégiu na zvládanie negatívnych pocitov. Nájdite si miesto na pracovisku, kde sa môžete na chvíľu schovať, alebo odíďte do spálne, a zatvorte za sebou dvere. Vykonajte si inventár svojich myšlienok a spýtajte sa sami seba, ako sa cítite? Čo sa stalo, že sa tak cítite? Potom si doprajte relaxačné cvičenia, napríklad hlboké dýchanie. Zhlboka sa nadýchnite a pomaly vydychujte alebo rázne vydýchnite všetko, čo máte v pľúcach, a zhlboka sa zase nadýchnite. Negatívne emócie dlhodobo pomáha redukovať beh, chôdza, plávanie či tanec, minimálne 30 minút aspoň 3-krát týždenne.

Doprajte si chvíľu a reštartujte sa

Podobne ako počítač môžete aj sami seba reštartovať. Hneď ako začnete pociťovať negatívne emócie, začnite si robiť počas dňa malé prestávky a počas nich popremýšľajte o tom, čo vás, naopak, robí šťastnými. Pri pití kávy alebo obede sa sústreďte na to, ako bude fajn, keď si večer dáte s partnerom niečo dobré, ako pôjdete s deťmi do kina, alebo ako si vyrazíte cez víkend na výlet. Alebo si predstavte niečo príjemné, čo ste už zažili. Hneď ako vytvoríte priestor na zámerné pozitívne myšlienky, ktoré zvýšia pozitívne emócie, tie negatívne sa zmenšia alebo dokonca zmiznú úplne.

Vezmite si na pomoc bylinky

Vedeli ste, že existujú bylinky, ktoré pomáhajú zvládať nekontrolované emócie? Napríklad biela šalvia či levanduľa sú rastliny, ktoré nás zbavujú negatívnych energií a zlých vplyvov. Biela šalvia má neutralizačné účinky a uvoľňuje do vzduchu záporné ióny, ktoré sa nachádzajú napríklad vo vzduchu po búrke. Dym bielej šalvie pomôže prečistiť dom alebo byt a zbaví ho zlých emočných energií. Levanduľa rozptyľuje depresie a pomáha kontrolovať vaše emócie. Podporuje tiež dobrý spánok, takže poskytuje pokoj. Éterické oleje z týchto byliniek môžete nakvapkať do aromalampy, sušenú levanduľu potom môžete napríklad zašiť do vankúša a zaspávať na ňom.

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov