🟢 Schudnite do leta včas so zľavou až 30 %. Každý deň navyše odmena pre vás. Len do nedele.

Čo všetko by ste mali robiť a stihnúť do päťdesiatky? Toto si doprajte

30. 1. 2019Tento článok vám zaberie 4 min čítania

Klope vám päťdesiatka na dvere alebo sa blíži míľovými krokmi? Potom možno začínate bilancovať a premýšľať o tom, čo všetko ste ešte v živote neskúsili. Pokiaľ sa to dá a ste zdravá, je čas to zmeniť. Pokúste sa splniť si sny, ktoré ste mali napríklad v dvadsiatke, alebo ktoré vám práve teraz napadajú. Určite sa budete cítiť lepšie!

Šik žena stredného veku v športovom oblečení s ďalekohľadom na krku je v horách a usmieva sa.

Cestujte a spoznávajte nové miesta

Vedeli ste, že odborné štúdie potvrdzujú, že ľudia, ktorí míňajú peniaze na zážitky, žijú dlhšie a sú šťastnejší ako tí, ktorí utrácajú peniaze za hmotné veci? Nové auto je možno fajn, ale oveľa cennejšie je spoznávať svet. Začnite s tým hneď teraz. A nemusíte práve vyraziť na druhý koniec zemegule, stačí, keď si naplánujete, že tento rok spoznáte aspoň päť destinácií v Slovenskej republike, kde ste ešte neboli.

Naučte sa niečo nové

Nikdy neviete, čo sa vám bude hodiť. Napríklad ďalší cudzí jazyk, kurz varenia, keramiky alebo kreslenia pravou hemisférou. Začnite napríklad tancovať, chodiť na box alebo čokoľvek iné, čo bude stimulovať váš mozog. Využite každú príležitosť, aby ste vyskúšali niečo nové a zaujímavé.

Začnite sa viac hýbať

Ak ste sa až doteraz hýbali minimálne, je najvyšší čas to zmeniť. Až príde menopauza, môžu sa objaviť návaly, nočné potenie a, predovšetkým, priberanie na hmotnosti. Je dokázané, že po prechode sa metabolizmus spomaľuje, preto hrozí, že rýchlejšie priberiete, keď sa nebudete hýbať. Cvičenie je navyše osvedčená metóda, ako si znížiť krvný tlak, udržať hladinu cukru v krvi a posilňovať kosti. No a okrem toho sa vďaka fyzickej aktivite vytvárajú v mozgu endorfíny, hormóny šťastia, ktoré prispievajú k dobrej nálade.

Zbavte sa toho, čo nefunguje

Možno máte strach ten krok urobiť, ale verte, že zostávať v negatívnych situáciách, nefunkčných vzťahoch a pracovných pozíciách, je to najhoršie, čo môžete urobiť. Vyhovárať sa na to, že to ešte alebo stále nejde, je len výhovorka. Uvedomte si, že život netrvá večne a je dobré niekedy urobiť aj nepríjemný krok.

Jedzte zdravé potraviny, nevyčítajte si však, keď sa pošmyknete

Keď sa naučíte jesť zdravé a vyvážené potraviny, budete nielen štíhlejšia, ale urobíte takisto aj veľa pre svoje zdravie. Neznamená to však, že si z času na čas nedoprajete to, čo vám chutí. Aj napriek tomu však vyberajte zdravšie varianty – miesto smotanovej zmrzliny si dajte tvarohovú, namiesto šiestich knedlí si dajte len dve. Túžite po niečom sladkom? Siahnite po proteínovej tyčinke.

Jedzte zdravo

Pracujte menej a minimalizujte stres

Stále ste v jednom kole, vraciate sa až neskoro večer a nemáte čas na rodinu ani na svoje záľuby? Tak to musíte naozaj zmeniť. Už ste niekedy niekoho počuli, že na konci života hovorí: teda, kiež by som pracovala ešte viac? Kdeže, veľa ľudí na konci života hovorí: kiež by som strávil viac času s rodinou alebo s tými, ktorých mám rád. Nájdite spôsob, ako pracovať menej a pritom efektívne. Prečo pracovať na tisíc percent, keď stačí len na sto? Kariéra by mala byť vždy na druhom mieste, na prvom ste vy sama.

Učte sa využiť každú príležitosť

Koľkokrát si človek povie, že vtedy mal urobiť to alebo ono, lenže príležitosť utiekla a rovnaká sa už neobjavila. Preto sa učte využiť každú chvíľu, ktorú môžete nejakým spôsobom využiť. Túžite ísť na koncert kapely, ktorú ste počúvali v puberte? Bežte na ňu! Keď sa naučíte uchopiť aj malú príležitosť za pačesy, podarí sa vám chytiť aj nejakú oveľa väčšiu, ktorá vám môže zmeniť život.

Učte sa radovať z maličkostí

Nemá zmysel sledovať druhých a potichu im závidieť ich šťastie. Umenie je naučiť sa radovať z vlastných šťastných chvíľok. Milujte samú seba, nájdite šťastie sama v sebe a aj chybičku, ktorá sa vám stane, berte ako životnú lekciu, ktorá vás môže posunúť ďalej. Robiť chyby je prirodzené a nikdy sa tomu nevyhnete. Len sa z nich poučte a choďte ďalej.

Odpusťte tým, ktorí vám ublížili

Odpúšťanie je náročné, ale jedine vďaka odpusteniu sa môžete posunúť ďalej. Ak si v sebe skrývate dávne krivdy a nie ste schopná odpustiť raz a navždy, ubližujete len samej sebe. Nikomu inému tým neprospejete. Odpustenie je navyše cesta k šťastiu. Povedzte si, minulosť je dávno za vami a nemá zmysel ju ťahať do prítomnosti.

Foto: Depositphotos

Tento článok stojí za zdieľanie!

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov