Zľava 25 % na proteínové nápoje KetoDiet

Zľava 25 % na proteínové nápoje

Platí na nezľavnené s kódom: 25DRINKY24D

Vyberte si

Čo by v jedálnom lístku pre deti (ne)malo chýbať

24. 6. 2020Tento článok vám zaberie 4 min čítaniaTereza Břízová

Láska ide cez žalúdok. A pretože svoje deti milujeme, chceme pre ne to najlepšie. Ako to však najlepšie vybrať? Držte sa štyroch zásad. Tými sú rýchla príprava, kvalitné sezónne suroviny, nutričná vyváženosť a žiadna nuda. A pamätajme, že čo sa v mladosti naučíš, ... Ďalej to už poznáte.

Dievčatko sedí v tráve medzi jabloňami a zahryzne sa do jablka.

S jedlom začnite u seba

Deti nastavujú rodičom to najúprimnejšie zrkadlo. Ruku na srdce. Ako vyzerajú vaše raňajky? Ak do seba hodíte v rýchlosti kávu, nemôžete sa čudovať, že váš drobček nevydrží usporiadane sedieť pri stole, aj keď mu naservírujete čokoľvek. Sadnite si spolu a choďte príkladom. Vo všedných dňoch stojí za to si privstať. Cez víkend sa potom môžete rozvášniť a vyskúšať niektorý z našich raňajkových receptov. Ráno predsa robí deň.

Pitný režim malého dieťaťa

Ako prinútiť dieťa, aby dodržiavalo pravidelný pitný režim? Najprv je dôležité myslieť na to, že nič sa nemá preháňať. Uvádza sa, že školopovinné deti by mali vypiť 1,5 až 2 litre tekutín denne. Univerzálne číslo však neexistuje. Množstvo tekutín sa odvíja od veku, hmotnosti, ale napríklad aj od aktivity dieťaťa. Ak musíte svojho drobčeka do pitia vyložene nútiť, vyskúšajte pár vychytávok. Vyberte napríklad spoločne nejakú peknú slamku, zahrajte sa na kaviareň a namiešajte si svieži nápoj, ktorý vypijete spoločne. Nechajte dieťa rozhodnúť sa, či si do neho bude chcieť prihodiť nejakú bylinku alebo ovocie. Kúpte obrázkovú fľaštičku a dajte mu métu vypiť po nejakú časť obrázka. Jednoducho z pitia urobte zábavu, nie povinnosť.

Čo deťom ideálne ponúkať na pitie? Všeobecne platí ‒ pozor na cukry (kola a pod., kupované džúsy). Skúste: neperlivú vodu, vodu s citrónom, vodu s bylinkami, riedené ovocné džúsy, zeleninové šťavy, ovocné čaje alebo bylinkové čaje.

Je vaše dieťa na sladké?

Nadmerný príjem cukru spôsobuje okrem obezity aj ďalšie nežiaduce vplyvy. Nezúfajte, ak je vaše dieťa na sladké zvyknuté. Skúste to skrátka odbúravať postupne. Zamyslite sa, ako sa k láske na sladké prepracovalo. Nemáte v špajze bezodnú škatuľu s cukríkmi, lízankami a čokoládou? Čo prináša vnúčatkám babička, keď príde na návštevu? Chodí váš drobček maškrtiť, pretože sa nudí? Automaticky mu sladíte čaj, pretože ste na to zvyknutí aj u seba? To všetko sa dá odbúrať. Do čaju namiesto dvoch kociek cukru dajte jednu. Alebo ešte lepšie ‒ lyžičku medu. Hoci ideálne sladidlo neexistuje, riaďte sa pravidlom „čím menej, tým lepšie“. Nákup sladkostí obmedzte na minimum a babičky môžu namiesto cukríkov doniesť potrebné ovocie.

Letom svetom ‒ zelenina, ovocie, tuky a bielkoviny

Zeleninu ponúkajte deťom neobmedzene, pokojne ju pridajte ku každej porcii jedla alebo nechajte v priebehu dňa v miske voľne na schrumnutie. To môže byť príma spôsob, ako deti nenápadne prinútiť jesť zeleninu. Na povel sa im nechce. Keď však majú ponuku stále poruke, sem-tam ochutnajú a miska je naraz prázdna. Pri ovocí, vzhľadom na vyššie množstvo sacharidov, pozor na množstvo. Ak vášmu drobčekovi ovocie nevonia, skúste urobiť ovocné špízy. Na špajľu postupne napichujte napríklad jahody a hrozno. Možno ho netradičný vzhľad zláka a ochutná ho.

Nie je tuk ako tuk! Majte poruke kvalitný olivový či repkový olej, orechy, semienka, mliečne výrobky, maslo, vajcia, morské ryby a napríklad aj avokádo. Vyskúšať môžete niektorý z našich avokádových receptov. Z bielkovín by u detí mali byť minimálne z polovice zastúpené tie živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky). Bielkoviny sú pre organizmus nesmierne dôležité. Ich nedostatok môže spôsobiť problémy s rastom a vývinom detí, ubúdanie svalovej hmoty, ale aj únavu.

Jednoduchá desiata na cesty

Rána bývajú skrátka odušu. Raňajky, obliecť, vyčistiť zuby, nachystať deťom desiatu a hurá do škôlky, školy, práce. Základom úspechu je vychytať prípravy. Na desiatu do školy majte poruke náš praktický box na desiatu. Vybrať si môžete modrý alebo zelený variant. K objednávke z e-shopu nad 55 € vám ho navyše pribalíme zadarmo.

Vanilkový tvaroháčik

Potrebujeme (na 4 porcie)

  • plnotučné mlieko ... 500 ml
  • plnotučný tvaroh ... 250 g
  • vanilkový puding ... 1 ks
  • med ... 1 lyžica
  • ovocie ... podľa chuti

Postup

Puding pripravíme podľa návodu, len ho okrem cukru osladíme lyžicou medu. Hotový puding prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Vychladený puding zmiešame s tvarohom a voilà ‒ domáci tvaroháčik je na svete! Vrch môžeme dozdobiť ovocím podľa chuti (marhule, broskyne, citrusy a pod.).

Nech vám aj deťom chutí!

Tento článok stojí za zdieľanie!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Ako správny copywriter zásobuje náš blog novinkami zo sveta proteínovej diéty, rozhovormi o chudnutí a článkami z oblasti aktívneho životného štýlu.

Proteín rovno do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov