🌸 Májová zľava 25 % na váš nákup.* S kódom LASKA25 len do 1. 5. 🎁 Každý deň navyše darček pre prvých 200 objednávok.

Sacharidová chrípka a ako sa s ňou popasovať

14. 3. 2019Tento článok vám zaberie 6 min čítaniaredakcia KetoDiet

Cukor má na naše telo obrovský vplyv. Keď ho jeme nadbytok, okamžite sa začne ukladať vo forme tuku, podieľa sa na vzniku kardiovaskulárnych chorôb alebo na prepuknutí a rozvoji diabetu II. typu. Vyhrané však nemáme ani v momente, keď sa cukru, alebo všeobecne veľkého množstva sacharidov, rozhodneme dobrovoľne vzdať.

Žena v bielej košeli sedí ustolu a jej vidličkou varenou brokolicou. Existujú spôsoby, ako sa pobiť so sacharidovou chrípkou.

Cukrová chrípka

Všetci veľmi dobre poznáte základné makroživiny, ktoré náš organizmus potrebuje − sacharidy, bielkoviny, tuky. A väčšina z vás tiež vie, že hlavným a ľahkým zdrojom energie sú pre nás sacharidy. Keď sacharidy obmedzíme, pretože je naším cieľom dostať sa do ketózy, môže sa prejaviť stav, ktorému sa hovorí „cukrová chrípka“, „ketochrípka“ alebo „sacharidová chrípka“. Telo tak protestuje proti novej strave, dožaduje sa svojich obľúbených cukrov a tento protest môže trvať niekoľko dní, týždňov alebo tiež nemusí nastať vôbec.

V zákulisí ketochrípky stojí okrem klasickej závislosti od cukru aj inzulín, hormón, ktorý sa tvorí v našom pankrease podľa toho, čo zjeme a koľko sacharidov sa v našej strave objaví. Keď sacharidov jeme veľa, tvorí sa aj veľa inzulínu. Keď málo, je to naopak.

Tento dôležitý hormón má na starosti presúvanie glukózy (jednoduchého cukru) z krvi do buniek kostrového svalstva, srdca a tukového tkaniva, a nepriamo riadi ukladanie prijatej energie. Okrem toho všetkého zabraňuje aj vylučovaniu vody a niektorých minerálov obličkami z tela von.

Pokiaľ však sacharidy vo svojej strave znížime, ide dole aj hladina inzulínu, dochádza k väčšiemu vylučovaniu vody a minerálov, krvný cukor klesá a milá zlatá ketochrípka môže byť hneď na svete.

Príznaky ketochrípky

Nebudeme vám nič nahovárať. Prvých pár dní môže byť náročných, zvlášť pre tých z vás, ktorí mali predchádzajúci jedálny lístok doslova nabitý sacharidmi. Telo sa horšie prispôsobuje novému stravovaniu, svojmu novému palivu. Nemusíte sa však báť, alebo sa snáď ketochrípky desiť. Zvyčajne je tento prechodný stav otázkou niekoľkých dní a ako rýchlo prišiel, tak aj odíde.

Než si teda naše telo uvedomí, že je schopné energiu prirodzene čerpať z uložených tukov, môžete sa stretnúť s týmito príznakmi:

  • únava,
  • slabosť,
  • malátnosť či otupenosť,
  • bolesti hlavy,
  • pocity nevoľnosti, zápcha,
  • podráždenosť alebo nervozita,
  • nespavosť,
  • kŕče v nohách, brnenie,
  • búšenie srdca,
  • smäd alebo chute,
  • hlad.

Prečo niektorí ketochrípku majú a iní nie?

Odpoveď na túto otázku nie je úplne jednoduchá. Rovnako ako na fyzickú aktivitu, stres alebo jedlo reagujeme rozdielne, podobne odlišné reakcie sú aj v prípade obmedzenia sacharidov v strave. Úlohu v tom, či sa niektoré príznaky ketochrípky objavia práve u vás, hrá nielen predchádzajúce stravovanie, ale aj genetika, miera dehydratácie, psychické rozpoloženie alebo prípadná strata minerálov (predovšetkým sodíka, horčíka a draslíka).

Ako ketochrípku v pohode zvládnuť?

Hoci môže byť začiatok nízkosacharidového stravovania pre vás náročný, existuje niekoľko možností a tipov, ako ketochrípku zmierniť alebo dokonca úplne stlmiť.

Sacharidová chrípka

Odložte intenzívne cvičenie

Je možné, že aj dobehnúť alebo dokonca pobehnúť na autobus alebo električku pre vás bude boj. Preto v tomto období upustite od náročnej fyzickej aktivity, na ktorú ste boli zvyknutí, a nezačínajte ani so žiadnou novou. Na začiatok sú nevhodné silové tréningy, náročná cyklistika, rýchle behy, kruhové tréningy a podobne. Namiesto toho skúste jogu alebo dlhšiu prechádzku. Šetrite sa a doprajte sami sebe priestor a čas na adaptáciu.

Odpočívajte a relaxujte

Ak zle spíte, cítite slabosť a malátnosť, zamerajte sa na kvalitný odpočinok. Nedostatok spánku zvyšuje hladinu kortizolu, hormónu, ktorý býva označovaný ako hormón stresu. Jeho účinkom je ďalšie nabudenie organizmu, zvýšenie krvného tlaku, srdcového výdaja a pochopiteľne sa jeho pôsobenie odrazí negatívne aj na nálade a vašom spánkovom režime. Ukážkový začarovaný kruh.

Skúste sa ráno osprchovať chladnou vodou, chodiť častejšie na čerstvý vzduch, obmedziť kofeín (predovšetkým vo večerných hodinách) a pozor, pred spaním žiadne elektronické zariadenia!

Dodržujte pitný režim

A táto rada naozaj nie je len všeobecne omieľaným klišé. V priebehu nízkosacharidového režimu, teda aj v priebehu diétnych plánov KetoDiet, dochádza k významnejšiemu vylučovaniu vody z tela, preto je naozaj dôležité dbať na dôkladnú hydratáciu. Aj keď nemáte pocit smädu. Dostatok tekutín vám pomôže bojovať so slabosťou alebo kŕčmi.

Dopĺňajte minerály, pokiaľ je to potrebné

Už sme spomínali pôsobenie inzulínu na tekutiny a minerály v našom organizme. Keď to teda veľmi zjednodušíme, môžeme povedať, že málo inzulínu = väčšia možnosť dehydratácie = väčší úbytok draslíka, sodíka alebo horčíka = väčšia pravdepodobnosť bolestí hlavy, svalových kŕčov, nervozity alebo problémov so spánkom.

Aj to je jedným z dôvodov, prečo do väčšiny našich proteínových jedál a nápojov pridávame potrebné minerály, ktoré vám pomôžu optimálnu hladinu v tele udržať a odporúčame zbytočne sa nevyhýbať soleniu vašich jedál. Pravdepodobnejšie sa tak uchránite pred niektorými symptómami ketochrípky.

Potraviny bohaté na draslík (K): paradajky, listový špenát, huby
Potraviny bohaté na horčík (Mg): brokolica, kel, listový špenát, artičoky
Sodík (Na) ľahko doplníte bežnou kuchynskou soľou.

Nebojte sa zdravých tukov

Po zmene stravy sa môžete stretnúť s návalmi „chutí na sladké“ alebo „chuťou na čokoľvek, čo nesmiete“. A dosť intenzívne. Aby vás tieto prudké poryvy nedostatku cukru neporazili, zamerajte sa na zdravé tuky. Majte poruke oriešky, mandle, kešu. Siahnite po avokáde. Do šalátov si dávajte kvalitný olivový olej. A povolená je aj domáca majonéza :)

Držím palce a nech sa vám všetkým symptómy sacharidovej − cukrovej − ketochrípky vyhnú oblúkom, ak by ste však aj napriek tomu potrebovali povzbudiť alebo v začiatkoch diétnych plánov poradiť, napíšte alebo zavolajte do našej výživovej poradne.

Príma deň.

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Cukry v. sacharidy. Odteraz sa v nich už vyznáte

Pozrite sa

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov