🥤 Zľava až 40 % na proteínové nápoje. + 🍫 Vernostná zľava 15 % na proteínové tyčinky. Zľavy je možné kombinovať. Platí do nedele.

Marta Adamčáková a Radim Hanžl – Má chudnutie v páre len samé pozitíva?

26. 2. 2020Tento článok vám zaberie 10 min čítaniaredakcia KetoDiet

Marta a Radim sa rozhodli s KetoDiet chudnúť spoločne. Ako sa vzájomne motivujú, v čom je chudnutie vo dvojici jednoduchšie a v čom, naopak, ťažšie? Aký veľký vplyv má psychika na chudnutie a zdravie? To všetko a mnoho ďalšieho nám s vtipom sebe vlastným prezradili.

Marta Adamčáková a Radim Hanžl – Má chudnutie v páre len samé pozitíva?

Marti, povedzte nám na úvod niečo o tom, ako ste objavili KetoDiet.

Marta: Vždy som bola pri tele, ale cítila som sa v ňom dobre a moje krivky sa mi páčili. Keď som začala študovať v Českej republike (pochádzam zo Slovenska), nechala som sa uniesť miestnym výborným jedlom. Popri škole som si našla brigádu v KFC, kde bol prístup k jedlu... ehm... fastfoodu. Tam sme sa vlastne s Radimom spoznali. Jedlo evidentne spája (smiech). Potom sa mi spustil atopický ekzém. Na pohotovosti mi dávali kortikosteroidy a ja som tak za pol roka pribrala cez 30 kilogramov, všade som mala fľaky, začali sa mi objavovať strie, hrôza. Som človek, ktorý na všetkom zlom hľadá niečo pekné, ale vtedy som sa dostala do fázy, keď som zo svojho fyzického stavu bola psychicky naozaj na dne. Keď som videla, že priberám, rozhodla som sa pre KetoDiet, ľahko zhodila tri veľkosti a cítila sa zase super.

Aký bol zásadný moment pre rozhodnutie, že budete chudnúť spoločne?

Marta: Rozhodnutie prišlo hlavne z mojej strany. Po skončení plánu KetoDiet som jedla nepravidelne a začala som priberať. Kilá išli hore aj napriek tomu, že som jedla menej a menej. Ten večer si pamätám, akoby to bolo včera. Učila som sa na skúšku a povedala si, že stačí, že takto to už ďalej nejde. Zverila som sa Radimovi, mesiac sme skúšali nízkosacharidové stravovanie. Zistili sme, že nám vyhovuje, ale potrebovali sme nejaký „radikálny rez“. Po predchádzajúce dobrej skúsenosti s KetoDiet sme sa rozhodli objednať hotové kufríky a ísť rovno na diétny plán.

Radim: Musím sa priznať, že spočiatku som bol trochu skeptický. Otcove pokusy o chudnutie sa večne končili neúspechom a mame po večných diétach pomohol až bypass žalúdka. Povedal som si však, že keď ma to nezabije, tak ma to posilní (smiech). Svoju lásku som podporil a aj napriek zmiešaným pocitom som sa do toho pustil s ňou.

Na úspešné chudnutie je zásadné pochopiť, že to nie je iba krátkodobá diéta, ale nový životný štýl.“

Má chudnutie v páre len samé pozitíva?

Je podľa vás chudnutie v páre ľahšie? Motivujete sa navzájom? Kto z vás je väčší „ťahúň“?

Marta: Myslím, že chudnutie v páre má pozitíva aj negatíva. Na jednej strane sa motivujeme, varíme si rovnaké jedlá, nemáme doma nič nezdravého, čo by nás pokúšalo. Na druhej strane ma niekedy mrzí, keď vidím, ako rýchlo idú kilogramy Radimovi dole, aj keď občas zhreší, a u mňa sa pokrok niekedy zasekne, aj keď diétu dodržiavam.

Radim: Prvých pár týždňov som to Marte dosť sťažoval. Prechádzal som si sacharidovou chrípkou a raz za pár dní po večeroch ma chute ovládli a mal som potrebu sa niečím dojesť, takže som jej dosť robil chute. Zo začiatku sme jeden druhého skutočne museli motivovať a držať nad vodou. Potom sa všetko vyrovnalo a zdravú stravu sme si obľúbili. Ja si teda môžem chudnutie vo dvojici len pochvaľovať. Inak si myslím, že Martička má každé kilo dole ďaleko viac vydreté než ja. Skrátka, dievčatám to ide horšie.

Ako ste na tom boli so stravovaním v detstve, počas štúdií? Skúšali ste nejaké diéty? Fungovali?

Marta: Ja som bola pri tele odmala. V puberte som skúšala kadečo – od jedenia jedného jogurtu za deň (skolabovala som) cez 90-dennú diétu až po KetoDiet, ktorá jediná zabrala. Som milovník sladkého, počas skúškového som bez problémov dala aj päť sladkých tyčiniek za deň. Teraz ma už, našťastie, tieto chute prešli, a keď chcem, nájdem si zdravší variant. A hlavne viem, že zásadné pre úspešné chudnutie je pochopiť, že to nie je len diéta, ale životný štýl. Prestaviť si hlavu.

Radim: Prvé problémy s hmotnosťou som začal pociťovať v devätnástich. Ja, dovtedy tenký ako ramienko na šaty, som začal mohutnieť vo všetkých smeroch a urobilo sa mi bruško. Veľmi tomu nepomohlo, že som presedlal z bicykla na auto. Než som spoznal Martičku, žil som s otcom a bratom. Varili sme si sami, hlavne českú kuchyňu, odchádzali sme z domu skoro ráno a vracali sa neskoro večer hladní. Na výške sa to veľmi nezlepšilo. Ráno nestíhate ani raňajky, cez deň je jediná strava bageta z kantíny s energeťákom a večer do seba doma hodíte veľký tanier omáčky alebo pizzu a idete spať, keď práve nemusíte do noci rysovať. To si vybralo za sedem rokov svoju daň plus 40 kilogramov. A málo bolo platné, že som chodil pravidelne cvičiť s kamarátmi aj niekoľkokrát týždenne.

Ako aktuálne vyzerá váš jedálny lístok? Popíšte nám jeden svoj deň...

Marta: Doma varím hlavne ja. Snažím sa o pestrú stravu. Radim vie, po čom má siahnuť, ktoré potraviny môžeme, a ja zas viem, že keď doma nebude mať pripravený obed, je schopný siahnuť tajne po kebabe a podobne (smiech). Takže sa snažím, aby mal vždy pripravený zdravý variant. Bežne deň začíname nápojom KetoDiet alebo chlebíkom. Vždy máme pri sebe oriešky alebo proteínovú tyčinku, aby nás neprekvapil hlad. Na obed si dávame väčšie jedlá, napríklad šalát s cottage syrom, vajíčkom alebo mäsom. Mne to mnohokrát stačí a večer si dám už len proteínový nápoj, Radim je večer ešte hladný, tak si dáva omeletu, nápoj alebo zeleninu.

Radim: Musím priznať, že nebyť Martičky, tak by som asi úplne diétne nejedol. Vďaka nej sa strážim. A k príbehu s kebabom... sú dni, keď som nečakane cez obed mimo domova. Ťažko sa potom hľadá niečo nízkosacharidové. Celkom ma baví Naked Burger od McDonald’s a miesto hranolčekov šalát. Bohužiaľ, ani to nie je vždy poruke. Fakt sa snažím! Občas to jednoducho nevyjde.

Marta: Potom príde domov, dá mi pusu, cítiť z neho kebab a už to neutají (smiech)!

Psychika je polovica úspechu. Nepotrebujete fitness náramky, šikovné váhy alebo aplikácie. Dôležitejšia je silná vôľa udržať si nadšenie a pozitívny prístup.“

Proteínový croissant s maslovou príchuťou (2 ks – 1 porcia)

Aké produkty KetoDiet by ste čitateľom odporučili?

Radim: Polievky. Vždy si ich ešte trochu „vytúnujem“, napríklad jarnou cibuľkou alebo pórom. Z nápojov suverénne vedie čokoláda a banán. A topka k televízii? Proteínové čipsy.

Marta: Ja fičím na banánovom a čokoládovom nápoji, croissantoch, orieškovom krémehovädzej polievke.

Dáte si niekedy niečo nie úplne diétne?

Marta: No jeje (smiech). Hlavne pri PMS mám chute. To jedlo však musí stáť za hriech. Pre nejaký rožok alebo hranolčeky by som diétu neporušila. Väčšinou mi stačí vymyslieť si nízkosacharidový variant a som v pohode. Občas si však dám napríklad popcorn k Jokerovi. Vtipné je, že hmotnosť ide aj po tejto jednorazovke dole.

Radim: Vzhľadom na to, čo som na seba prezradil o pár riadkov vyššie, sa radšej odmlčím a budem sa hanbiť. Vlastne asi aj preto mi hmotnosť dlhší čas stojí a prevaľuje sa okolo rovnakého čísla. Musím zase začať trochu viac strážiť režim.

Marta je veľmi kreatívna, čo sa týka vymýšľania nových diétnych receptov. Marti, kde beriete inšpiráciu na varenie a pečenie?

Marta: Vychádzam z bežných jedál, ktoré mi v diéte chýbajú, a vymýšľam, ako ich urobiť v nízkosacharidovej verzii. Občas hľadám inšpiráciu na Pintereste. Často je to pokus-omyl, nesmiete sa báť experimentovať.

Radim, aké jedlo z receptov od Marty vám chutí najviac?

Radim: Ak by som si mal vybrať jednu vec, potom to bude kakaovo-proteínový mug cake. Preň by som sa zabil.

Spomínali ste, že na úspešné chudnutie je potrebné prestaviť si hlavu. Je podľa vás pri chudnutí zásadná aj psychická pohoda?

Radim: Psychika je polovica úspechu. Nepotrebujete fitness náramky, šikovné váhy alebo aplikácie. Dôležitejšia je silná vôľa, brať to s nadhľadom a ako zmenu životného štýlu a seba samého, nenútiť sa cez nevôľu udržať si nadšenie a pozitívny prístup.

Má chudnutie v páre len samé pozitíva?

V októbri tohto roku vás dokonca čaká svadba.

Marta: Keďže láska prechádza cez žalúdok, tak sa Radim rozhodol, že som tá pravá (smiech). A tak sa začal boj s výzvou „chudnem do šiat“. Do 10. 10. 2020 mám čo robiť.

Radim: Aj ja mám čo robiť. Bol by som rád, keby som sa do svadby dostal trochu do formy a hmotnosť išla pod 100 kilogramov.

Aké sú vaše aktuálne ciele? Či už v chudnutí, športovaní, cestovaní...

Marta: U mňa odštátnicovať, konečne sa zamestnať v odbore, ktorý ma baví. Potom zorganizovať krásnu svadbu, pochudnúť a všetko to zvládnuť s nadhľadom. Čaká nás dosť náročný, prelomový a zároveň krásny rok. Je možné, že sa to odrazí na našom Instagrame a budeme menej aktívni, ale verím, že úžasná komunita, ktorú tam máme, pri nás bude stáť stále.

Radim: Pre mňa je aktuálny cieľ reorganizovať si trochu svoj pracovný život a dať všetkému troška iný poriadok, čo nijako nebráni tomu ďalej chudnúť. Naopak. Dúfam, že sa tým uvoľní čas aj na športové aktivity, ktoré by sa dali vykonávať v páre.

Tak ako z jedného šalátu neschudnete, tak ani z jedného koláča nepriberiete.“

Máte toho veľa pred sebou, držíme palce, nech sa všetko vydarí podľa predstáv. Je niečo, čo by ste oznámili všetkým, ktorí premýšľajú o chudnutí s KetoDiet?

Radim: Ja by som všetkým KetoDiet odporučil. Nevzdávajte to v prvých týždňoch. Vidím všade v podporných skupinách, že to ľudia vzdávajú pre rôzne dôvody. Tých dôvodov, prečo vydržať a schudnúť, je oveľa viac. Mne zmizlo spánkové apnoe, menej chrápem, budím sa vyspatý a plný energie, menej sa potím, lepšie mi funguje termoregulácia, som pohyblivejší, ľahšie behám a športujem. Pustite sa do toho, tá zmena stojí za to!

Marta: Myslite na to, že to nie je len diéta, ale zmena životného štýlu. Ak uvažujete štýlom „od pondelka, po oslave narodenín, zajtra“ a podobne, prestaňte a choďte na to hneď. Správny čas nepríde nikdy a vždy tu bude ďalšia oslava alebo iná príležitosť, kde jedlo číha. Ak sa dá, zbavte sa všetkého, čo vás doma bude lákať. Majte nadhľad. Tak ako z jedného šalátu neschudnete, tak z jedného koláča nepriberiete.

Veľmi ďakujeme za milý rozhovor, prajeme veľa úspechov a krásne spoločné roky.

Fotografie: Archív Marty Adamčákovej

Tento článok stojí za zdieľanie!

skupina autorov redakcia KetoDiet

Píšeme pre vás o nových produktoch, o najrôznejších akciách, o vašich premenách alebo napríklad o tom, ako variť zdravo bez zbytočného cukru.

Keto svet ako na dlani. Vo vašom e-⁠maile.

Recepty, novinky a tajné akcie.

Nebojte sa, žiadny spam a všetko s mierou.

Odoslaním e-⁠mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov