* Výsledky tejto diéty nie sú zaručené pre každého a líšia sa podľa individuálnych dispozícií klienta. Pred začatím diétneho programu odporúčame poradiť sa s lekárom.
Oslaďte si zdravo - STÉVIOU

Určite ste si všimli, že k proteínovej diéte KetoDiet
ELEMENT sme pre vás pripravili špeciálny darček - sladidlo s 0 %
kalórií. Čo to tá stévia vlastne je, odkiaľ sa k nám dostala a aké má
účinky - to všetko vám chceme priblížiť v dnešnom príspevku.
Čo je Stévia Rebaudiana a jej pôvod
Stévia Rebaudiana, známa ako stévia sladká, označovaná tiež ako stévia cukrová, sladká tráva či medové lístky, je rastlina, ktorá dorastá do výšky až jeden a pol metra. Má bohatú vňať a listy. Dobre sa jej darí v nadmorskej výške 200 – 600 m, často rastie vo veľmi vlhkej, bahnistej pôde. Úspešne sa začala pestovať aj v hornatejších oblastiach.
Z juhoamerického kontinentu, z oblasti okolo rieky Paraná, ktorá preteká územím Brazílie a Paraguaja, ju importovali do ázijských krajín, kde sa jej výskumu a uvedeniu na trh venovali predovšetkým Japonci, Číňania, Indovia a Kórejčania. Neskôr si našla miesto aj v Európe – v Nemecku, Bulharsku a v Rusku – či v mnohých ďalších štátoch – v USA, Thajsku, Vietname a na Filipínach.
Stévia sladká je jedným z asi 140 druhov rodu stévia, ale iba tento druh
obsahuje sladké látky. Najviac sladidla sa síce skrýva v lístkoch, sladký
však je v skutočnosti celý krík okrem koreňov. Lístky sa dajú obrať asi
trikrát za rok. Pri jednom zbere môže byť z jednej rastliny až pol
kilogramu sušených listov, čo v prepočte znamená, že jedna taká bylinka
nám dá sto až sto päťdesiat kilogramov cukru!
Tradične sa listy stévie nepoužívajú len na sladenie nápojov a pokrmov, ale aj na ničenie rôznych vírusov, plesní a baktérií. Juhoamerickým domorodcom sa napríklad takmer vôbec nekazia zuby, čím sa potvrdil fakt, že táto bylina dokáže zničiť veľké množstvo nebezpečných mikróbov v ústnej dutine. Aj pri žuvaní celkom malinkého lístka vydrží príjemná sladká chuť v ústach veľmi dlho a človek potom nemá chuť na iné energeticky výdatnejšie pokrmy. Zároveň nemá pocit hladu.
Vlastnosti a liečivé účinky rastliny
Stévia Rebaudiana: mimoriadny zdroj sladidla bez cukru, 200- až 300-krát sladšia než cukor, BEZ KALÓRIÍ, bez energetickej hodnoty, pomáha udržiavať v rovnováhe cukor v krvi a v pečeni (vhodná pre diabetikov), podporuje činnosť pankreasu, podporuje dobré trávenie, pomáha chudnúť a udržiavať váhu (redukčné diéty), reguluje baktérie v ústnej dutine, ničí baktérie zubného povlaku a kazu, je účinne použiteľná na akné, zápaly kože, ekzémy, atď., znižuje chuť na tabak a alkoholické nápoje, dokázateľne znižuje únavu a odvracia únavový syndróm.
Čo obsahuje rastlina Stévia Rebaudiana?
stéviozidy (nekalorické zlúčeniny), sacharidy, ktoré však ľudský metabolizmus nedokáže využiť, a preto nepredstavujú kalorickú záťaž, rastlinné proteíny, oleje a vlákninu, vitamíny: C, riboflavín, tiamín, niacín, minerálne a stopové prvky: vápnik, draslík, beta karotén, chróm, kobalt, železo, magnézium, fosfor, selén, kremík, zinok.
Nielen o stévii s nami môžete diskutovať na našom Facebooku: www.facebook.com/ketodietSK
Tento článok stojí za zdieľanie!